Kuş gribiyle yatıp, “tavuk yesek mi, yemesek mi?” diye düşünen bizler de, önceki sabah yaşadığımız depremle gündemimizi değiştirdik.
Deprem çantalarımızı kapının önüne koyduk. İçindekileri güncelledik. Hepimizde bir merak “Acaba tekrar deprem olur mu?”
Tanrım, hele bir de dedikodu çarkı var ki, tirajı, en çok satan gazeteden bile yüksek. “Saat dörtte çok şiddetli bir deprem olacakmış!” Dördü geçtik, “Saat sekizde 7 büyüklüğünde deprem bekleniyormuş!”. Yok canım..
“Bilginin olmadığı yerde, boşluğu dedikodu doldurur” demiş bir büyüğümüz. Tam da bu duruma uygun bir söz?
Bilgi demişken gündüz yaşadığımız deprem sırasında bile bilgisayarının başından ayrılamamış bir İzmirli olarak, enformasyondan ne kadar yoksun olduğumuzu görmek beni çok üzdü doğrusu. Pek çok İzmirli yaşadığımız depremin şiddetini, çok kısa bir surede haberi aktaran HYPERLINK “http://www.kentyasam.com” www.kentyasam.com haber sitesinden öğrendi. Ulusal medya sitelerinin “son dakika” linkleri de “bilgi açlığımızı” gidererek “korkumuzu hafifletmeyi” sağladı.
Edindiğimiz bilgiler sayesinde, telefonla güç bela ulaştığımız ailelerimize “çabuk dışarı çıkın, büyük deprem geliyormuş” haberlerinin “yalan haber” olduğunu, bunu kimsenin kesin olarak bilemeyeceğini söyleyebildik defalarca.
Ben yazımı yazdığım sıralarda Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde hala depremle ilgili haber göremezken, İzmir Valiliği’nin sitesinde önceki gün yazılmış kısa ve sade “İzmir’de deprem” haberi vardı.
Ayrıca valiliğin sitesinde yine “ilk ve orta dereceli okullarda eğitim ve öğretim bugün başladı” diye detayı olmayan bir haber başlığı bulunuyordu. Hiçbir açıklama yoktu. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sitesinde de aynı şekilde, hiçbir açıklama yer almıyordu. Oysa eminim ki; bugün de yüzlerce aile çocuğunu aynı endişe nedeniyle okula göndermedi. Özellikle de Tepecik, Şirinyer, Karifekale, Alsancak gibi riskli bölgelerde?
538 öğrencisiyle, Türkiye’nin en büyük Yatılı İlköğretim Bölge Okulu olan Seferihisar YİBO’da sadece 4 tane öğrencinin bulunduğunu söyleyen okul müdürü Özden Devrim Tetik endişeli. Çoğu yoksul yüzlerce ailenin bir başka yazımda detaylı olarak yer vermek istediğim “bir öğün sıcak yemek ve sağlık hizmetleri garantisi” nedeniyle yatılı yolladığı YİBO bile boş. “Hafta başına kadar öğrenci geleceğini sanmıyoruz” diyor okul yetkilileri.
Oysa hepimiz Büyükşehir Belediyesi’nin ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tüm okulları deprem için incelediğini ve tamiratlarını yaptırdığını zannediyorduk. İnanmıştık. Şimdi sıvaları çatlayan, hatta taşıyıcı kolonları zarar gören yatılı okullar olduğunu duyunca haklı olarak endişeleniyor ve kızıyoruz kent yöneticilerine.
Kuş gribi konusunda bile herkesin, uzman olacak kadar bilgilendiği gündemimiz, depremle değişti demiştik. Kuş gribi için bu kadar bilgi veren yetkililerimiz, halk arasında yayılan dedikoduları dindirmek için de artık bizleri bilgilendirsinler lütfen. Bilim adamları kadar, kent yöneticilerinin deprem için bugüne kadar yapılan somut çalışmalarla ilgili olarak verileri bizlerle paylaşması şart.
Yoksa okul sıraları daha uzunca bir süre boş kalacağa benziyor.
Category: Köşe yazıları