Konsere ilişkin afişleri yollarda gördüğümde, derneğin ismini ilk defa duyduğumu düşünerek bir kere daha dikkatlice okudum. Sonra anımsadım ki, geçen sene yine aynı derneğin yararına değerli piyanist Fazıl Say da bir konser vermişti İzmir’de.
İzmir Görme Özürlüler Derneği Kitaplığı geçen yıl ekim ayında faaliyete geçmiş. Derneğin Başkanı Gültekin Yazgan, hedeflerinin yalnızca Türkiye’deki değil tüm dünyadaki görme özürlülere Türkçe kaynak yaratmak olduğunu vurguluyor.
Biz okuma özürlü bir toplum olduğumuzdan yakınır dururuz yıllardır. Elimizin altında, gözümüzün önünde milyonlarca kaynak kitap olduğu halde. Oysa görme özürlü vatandaşların en büyük sıkıntısı, eğitimlerini sürdürecekleri, kültür düzeylerini arttıracaklarını sağlayacak kaynak yayın eksiği.
Gültekin Bey ve kendisi gibi görme özürlü olan arkadaşları yıllarca bu kaynaklara ulaşabilmek için yurt dışındaki kütüphanelerin yayınlarından yararlanmışlar. Hatta bu kaynaklar İngilizce olduğu için bir de İngilizce öğrenmek durumunda kalmışlar büyük bir azimle.
Kaynak kitaplara ulaşıp, eğitim düzeylerini yükseltmek için İngilizce öğrenen ve kaynak kitapları dünyanın öbür ucundaki kitaplıklardan sağlayan Gültekin Bey, dostlarıyla el ele verip böyle bir dernek kurduklarında yıllardır hayal ettikleri hedeflerine böylece yaklaşmışlar. Yurt dışındaki görme engelliler için hizmet veren kitaplıklardan kimi zaman Türkçe yayın da bulabildiklerini dile getiren Gültekin Bey, artık ülkemizdeki gençlerin bu sorunu aşabilecek olmasından son derece mutlu.
İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı ve Matbaası, şu anda Mithatpaşa’da 130 metrekarelik bir dairede kiracı . Gültekin Bey, dairenin kendilerine artık yetmediğini, daha fazla hizmet verebilmek için kendilerine ait bir mekana ihtiyaç duyduklarını belirtiyor, “Ayda 1 milyar lira kiramız var. Eğer kendi yerimizde olursak, bu parayı daha çok görme özürlüye hizmet götürmek için harcayabiliriz. Gönüllülerden destek bekliyoruz” diyor.
Derneğin görme özürlülere verdiği tüm hizmetler ücretsiz. Okuma kabinlerinde gönüllü okuyucuların seslendirdikleri kitapları CD’ye basarak ücretsiz olarak, isteyen tüm görme özürlülere yolluyorlar.
Derneğin en güzel çalışmalarından bir tanesi ise çocuklara yönelik yayımladıkları Balarısı Çocuk Dergisi. İlköğretim çağındaki 350 görme özürlü öğrenciye ulaşıyor bu dergi. “Dergide klasik bir çocuk dergisinde ne yer alıyorsa o var. Çocukların yolladığı şiirleri, öyküleri yayımlıyoruz. Çok da beğeniliyor” diyor Gültekin Bey, Balarası Dergisi için.
Derneğin www.izgok.org adresinde ise yapılan çalışmalar ayrıntılı olarak anlatılıyor. Türkiye’de ortalama 200 bin görme özürlünün olduğu biliniyor. İzmir böyle bir kitaplığa ve matbaaya sahip olduğu için kesinlikle çok şanslı.
Yazgan, tarih, coğrafya gibi kitapları, üniversiteye hazırlık dergilerini de seslendirdiklerini belirtiyor gençler için. Çocuk kitaplarına çok istek olduğunu belirten Gültekin Bey, önemli bir konuya değiniyor bu arada: “Biz okul çağındaki görme özürlü tüm çocuklara ulaştık, hepsinin kayıtları var bizde. Ve saptamalarınıza göre çocukların çoğu yoksul ailelerin çocukları. Onlar için bu yayınlar çok önemli.Çok seviniyorlar aldıklarında bu yayınları. Kimi sponsorlar bize geldiklerinde yapacakları yardımlarla kaç çocuğa ulaşacaklarını soruyorlar. Biz ‘300-400 çocuk’ deyince yardım yapmaktan vazgeçtikleri oluyor. ‘Biz binlerce kişiye ulaşalım istiyoruz’ diyorlar. Bu iş, sessiz bir iş. Yardım yapılınca bir spor kulübüne para vermek gibi şaşalı olmuyor. Oysa bizim için bir çocuğa bile hizmet götürmek önemli” diyor.
Öyle ya, o bir tek çocuğun hayatında bir ufuk açmanın ne anlama geldiğini biz okuma özürlülerin çoğunlukta olduğu bir toplumda anlamak gerçekten de zor…
İzmirlilerin eğitim kurumlarına bağışlarıyla ne kadar yardımcı olduğunu bilmeyen de yok.
Kitaba, bilgiye ulaşmak için böylesine çırpınan insanların engellerini kaldırmak için İzmirlilerin el vereceğine benim inancım tam.
Category: Köşe yazıları