Evde kaldığım zamanlarda yaptığım pratik bir börek var benim. Bayat ekmekli ıspanak böreği. Ispanakları yıkayıp, bayat ekmekle mutfak robotunda ufalıyorsunuz, içine bir yumurta, biraz zeytinyağı, süt, varsa peynir ve biraz da baharat. Doğru fırına. Muhteşem bir tat.
Bu böreği ne zaman yapsam, annem hep çocukluğunu anımsadığını söyler ve şöyle der: “Ben okula giderken annem de böyle bayat ekmekten ıspanakla börek yapardı. Böreği de pekmeze bandırırdı. İçimiz ısınır, enerji dolarak koşa koşa okula giderdik.”
Söz konusu yıllar, 1940’lı yıllar. Annem karneyle ekmek aldıkları yıllardan kalma başka anılarını da paylaşır. Belki de bu yüzden bayat ekmekleri pek çöpe atmaz. Buzluğa koyar. Yenilemeyecek durumdaysa, bir torba içinde kapısının önüne asar. Bazen de evdeki artık yemeklerle karıştırır sokaktaki kedi köpeğe yemek olarak verir.
Toplumumuzdaki ekmek istafına dikkat çeken Sefertası Hareketi’nin sitesinde de benzer bir öneri, hatta bir yakarış var: “Bayat ekmeği ne olursa olsun yemeyecekseniz bari ıslatıp kuşlara, sokak hayvanlarına verin.”
Sefertası Hareketi, 1994 yılından beri etkinlik gösteren, yemek kültürümüzün korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve fast food’un zararlarına karşı uyarıcı çalışmaları olan bir sivil toplum hareketi. Yapılan çalışmalar, şimdilerde mutfaklarımızın derin köşelerinde yer alan sefertaslarının koruma ve taşıma işleviyle paralel.
“Bayat ekmekten yemek yapma devri pekçok evde çoktaaan sona erdi” diye düşünürken, Sefertası Hareketi’nin düzenlediği yarışma bana umut verdi: “Bayat Ekmekten Orijinal Yemek Yarışması”.
Profesyonel ahçılık yapmayan herkes yarışmaya katılabiliyor. Bayat ekmekten yapılan ve sizin keşfiniz olan orjinal bir yemeğiniz varsa altı kişiye uyarlayın ve tarifini yollayın.
Yalnız olanağınız varsa önce sefertası hareketinin web sitesinde yer alan bayat ekmekten yapılmış 35 adet yemek tariflerini inceleyin. Çünkü yapacağınız yemeğin oradakilerle aynı olmaması gerekiyor.
Yarışmaya katılacak tariflerin 10 Mart 2006’ya kadar Sefertası Hareketi Sekreterliği’nin 0.216. 565 24 07 nolu faksına ya da info@sefertasihareketi.org adresine gönderilmesi gerekiyor.
Yarışmanın ödülleri 9 Nisan 2006 Pazar günü, Sefertası Hareketi’nin girişimiyle bu yıl üçüncüsü kutlanacak olan 3. Ekmek Tasarrufu Günü’nde dağıtılacak. Gerçi bu tür yarışmalarda amaç ödül kazanmak değil, paylaşmaktır.
Sefertası Hareketi’nin Bolu’dan başlamak üzere tüm yurtta temsilcilikler kurmaya başladığını öğrendik. Umarız kısa sürede sivil toplum örgütleri konusunda aktif olan İzmir’de de bir temsilcilik açılır.
Bu arada yarışmaya katılacaksanız benim tarifimi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Çünkü ben yarışmaya, pazar sabah kahvaltılarımızın baştacı olan başka bir tarifle katılacağım.
İsrafsız günler dileğiyle.
(Sigarayı bırakanlar konusunda bu hafta da güzel bir gelişme var bizim işyerinde. Türkan arkadaşımız da bizim saflara katıldı. Tebrikler. Anlayacağınız, direnmeye karşı, sigarayla savaşa devam!)
Category: Köşe yazıları