EXPO heyecanı İzmir’de yaşayan her bireye dalga dalga yayılırken, mermer ve doğaltaş sektörü de bu etkinliğe dünyanın en ünlü heykeltraşları tarafından yapılması planlanan mermer ve traverten heykellerle katkılı olmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta Afyon’da düzenlenen “Madenciliğin Ekonomideki Yeri” konulu panelde müjdesi verilen çalışma, sektörün büyük bir heyecanla beklediği ve sektöre ciddi katkılar sağlayacak diğer projelerde olduğu gibi Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın onayını bekliyor.
Yüzde 100’e varan yerli girdiyle 1 milyar 250 milyon dolar ihracat yapan doğaltaş sektörünün temsilcileri,

Afyon toplantısında sektöre ilişkin sorunlarını dile getirirken, en büyük sıkıntının “yüksek faiz, düşük kur” olduğunu bir kere daha vurguladılar.
Etkinliğin yapıldığı otele asılan ve “Mermerden kaynıyor aşımız, ithal granitten ağrıyor başımız” yazılı pankart dikkat çekiciydi. Çin’den gelen ithal granit sıkıntısının hala sürdüğünü vurgulayan sektör temsilcileri, kimi belediye başkanlarının hala ısrarla ithal granit kullanmasını anlayamadıklarını söyledi.

Panelde maden sektörünün önemini anlatan Prof. Dr. Güngör Uras’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de toplam maden ihracatından 2 milyon 80 bin dolar gelir elde edilirken, bunun 1 milyon 27 bin dolarlık kısmı doğaltaştan sağlanıyor. Doğaltaş ihracatının yüzde 75’i işlenmiş, yüzde 16’sı ham, yüzde 9’u yarı işlenmiş ürünler. İhracatın yüzde 40’ı Amerika’ya, yüzde 10 dolayındaki kısmı Çin’e yapılıyor. İngiltere, İspanya, Suudi Arabistan ve İsrail pazarları sektör için büyük önem taşıyor.
Yazıya doğaltaşçıların EXPO için İzmir’de yapmayı planladıkları çalışmanın müjdesiyle başlamıştık. Sektörün başını ağrıtan ithal Çin graniti konusu biz İzmir’lileri de ilgilendiren bir konu aslında.
Sözlerine “Sektörde yangın var, can suyu istiyoruz” diyerek başlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, sektör için büyük önem taşıyan Amerika’da yaşanan mortgage krizinden ciddi yara aldıklarını, sektörde farklı arayışların olması gerekitini vurguluyor. Yenilenen Adnan Menderes Havalimanı’nın ithal Çin granitiyle döşenmesinin sektörde yarattığı kızgınlığı dinliyoruz Arslan Erdinç’ten:
“Ne yazık ki, yenilenen İzmir Adnan Menderes Hava Limanının ithal Çin granitiyle döşenmesini engelleyemedik. Dünyanın en büyük ikinci mermer fuarının düzenlendiği İzmir’de 10 dolarlık taşı 59 dolara sattılar devlete. Çünkü havaalanları şartnamesinde ithal granit kullanılmasını zorunlu kılan bir madde vardı. İtirazımız üzerine şartnameden ithal sözcüğünü çıkartabildik. Bu durum İzmir’e hiç yakışmıyor.”
İşin özeti, Eğer Expo İzmir’e verilirse, dünyanın ikinci büyük mermer fuarını düzenleyen bu kentin havalimanına inenler, bizim Afyon şekeri, Muğla Beyazı, Denizli travertenimiz yerine Çin’den gelen granitlerle karşılaşacaklar.

Sektörü mermer ve doğaltaşın üretim ve ihracat merkezleri Afyon’da, Denizli’de, İzmir’de sık sık biraraya getiren Ege Maden ihracatçıları Birliği yöneticilerinin gündemi oldukça yoğun. Mart ayında seçimlerle yenilenecek ya da yoluna devam edecek maden ihracatçıları birliği yönetiminin projelerinin, kentimiz ve ülkemiz adına bir an önce onaylanmasını dileyelim.