Matbaacılar, dijital baskı yapanlar, restoranlar, taksiciler, sucular… Hatta simitçiler bile hevesle bekliyorlar Mermer Fuarı’nı. Ama en çok mermerciler bekliyor. Çünkü birçok mermerci için bu fuar, belki de son şans.
İşten çıkarmalar tavan yapmış… Birçok mermer fabrikası üretimi durdurmuş ya da kapasitesini en aza indirmiş. Kredi almak için gösterecekleri teminatları bile kalmamış.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Erdinç’in verdiği rakamlar ürkütücü: “Traverten ihracatı ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre eksi 94, mermer eksi 58. Geçtiğimiz yıllarda artı 30’larda gidiyorduk oysa…”
Türkiye doğaltaş ihracatının yüzde 50`den fazlasını gerçekleştiren Ege Maden İhracatçıları Birliği açıklanan rakamlara göre 2009 yılının Şubat ayında yüzde 36`lık düşüş yaşıyor.
Krizin hala neresinde olduğunu bilemediğimiz, “dibe ne zaman vuracak?” diye beklediğimiz bir dönemde Mermer Fuarı sektördeki birçok kişi için neredeyse son bir umut olarak görülüyor.
Denizli Sanayi Odası’nın Mart ayı başında açıkladığı Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi’ne katılan bin 205 sanayiciden 214’ü soruları yanıtlarken “kriz uzar, işler zor açılır” diye yanıt veriyor. Anketi yanıtlayan sektörler arasında mermer ve traverten en olumsuz beklentiye sahip sektör.
Kentte 1986 yılından bu yana etkinlik gösteren, sektörün en büyük doğaltaş üreticilerinden Tümaş Mermer A.Ş. Genel Müdürü Serdar Sungur, “Bu fuarı yabancı alıcılar da bekliyor” diyor. İç pazarın iyice daraldığını vurgulayan Sungur sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Sektör 200 kilometre hıza ayarlıydı. Şimdi yarı kapasiteyle yol almaya çalışıyor. Krizin sıkıntısı nakit. Kağıt üzerindeki karllığın anlamı yok. Şirketin cebinde nakit parası varsa çarkları döndüre anlamında hareket edebilir. Bu kriz bizdeki yanlış giden sistemin, kilometrenin sıfırlanması için belki de bir fırsat olabilir. Çin’den granit alanlara bir sorun. Para yatırmadan mal göndermiyor kimse. Biz ise önce malı gönderiyoruz. Bu ticareti değiştirmek gerek. Firmalar dik durabilir, el ele verebilirse ki bu yavaş yavaş oluyor gibi, değişim gerçekleşebilir. Fuar herkes için bir şans.”
Bu yıl 15. kez düzenlenecek olan Mermer Fuarı, Gaziemir’deki yeni fuar alanına taşınılamadığı için bu yıl 200 sektör temsilcisini ağırlayamıyor.
***
İhracatının yüzde 65’ini Amerika’ya yapan sektör, talep daralması nedeniyle durgunluk dönemine girmiş çok zamandır. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç’in deyişiyle “ortalık yangın yeri”.
İhracattaki düşüşten çıkabilmek için “pazarlamaya daha çok ağırlık verilmesi, borçla kesinlikle yatırım yapılmaması ve satıldığı kadar üretim yapılması” önerilerinde bulunan Erdinç, “Sektör parası olan ülkelere, özellikle de Arap Emirlikleri, Dubai gibi ülkelere yönelmeli” diye konuşuyor.
Sektörde iki yıldan bu yana “yangın var” diye bağırdıklarını vurgulayan Arslan Erdinç, “Yeni pazarlar olarak gösterilen Afrika ülkeleri sektörü rahatlatır mı?” sorumuza şöyle yanıt veriyor:
“Bu ülkeler elbette yeni pazar olanakları demek. Ancak oralar Arap Birliği ülkelerinden gümrüksüz, Avrupa Birliği ülkelerinden yüzde 5 gibi gümrüklerle ithalat yaptıkları halde bizden yüzde 30’un üzerinde gümrük vergisi alıyorlar. Bu da bizim rekabet şansımızı çok azaltıyor. Bunu düzeltecek olan bakanlığın, karşılıklı serbest ticaret anlaşmalarını mermer ve doğaltaş için de gerçekleştirmesi lazım.”
***
İZFAŞ’tan yapılan açıklamada, fuarın İzmir’e yönelik kazancının 70 milyon dolar dolayında olacağı öngürülüyor.
Umarız alanında bir marka olmuş Mermer Fuarı, 15. yılında hem sektör hem de ekonomisi ciddi sıkıntıda olan kentimize bir soluk aldırmayı başarabilir. Seçimin gölgesinde geçim derdi yaşayan İzmirli’ye “cansuyu” olur.
Category: Köşe yazıları