Gecede bembeyaz papatyalar salonun ortasında pozitif bir enerji yayıp, masalardaki mum alevleri romantik ışıklarını saçsa da, birbirinden leziz otlarla ve şık servisiyle light menü çoğumuzun diyet derdinde olduğu bir dönemde gönülleri çalsa da geceyi paylaşanların gazeteci olduğu gerçeği değişmedi. Başkan sık sık, pek de sevmediğini söylediği “ne zaman?” sorularını yanıtlamak zorunda kaldı.
Kocaoğlu, “Bir belediye başkanının hiç sevmediği soru ‘Ne zaman?’ sorusudur” dese de, belki bilerek, belki de sadece samimiyetle boş bulunarak 2014’te başkanlığı bırakacağını söyleyiverdi.
İlk defa, üstelik kadınlar arasındaki bir toplantıda, iktidar partisi il başkanının söylemlerine ilişkin bir soruya yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ben nasılsa yeni dönemde aday olmayacağım” dedi sözünü bitirirken. Sözleri şaşkınla karşılanıp, “Bunu yazarız” dendiğinde ise şaka yaptığını ve kendisini kızdırırlarsa 81 yaşına kadar başkanlığa devam edeceğini söyledi.
Kent kadın dostu, peki ya partisi?
Kocaoğlu, gecede Kadın Dostu Kent ünvanı almış bir kentin belediye başkanı olarak, “partisinin ne zaman kadın dostu olacağı” sorularına da yanıt verdi. “Genel politika için ya geç kalıyorum, ya da genç” diye espriyle söze başlayan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Toplumun yarısını kadınlar, yarısını da erkekler oluşturuyor. Yetki elimde olsa, böyle yüzde 75-25 olarak değil de fermuar sistemiyle yani yüzde 50-50 yapardım. Meclisin yüzde 50’si kadın üyelerden, yüzde 50’si erkek üyelerden oluşurdu. Siyasetteki kadın ve erkek sayılarını eşitlerdim ama bunlar elimde olan şeyler değil. Çünkü yetki elimde değil.”
Partisinin kadın kotası konusunda, “siyaseten” eli kolu bağlı olan Kocaoğlu, “bir yerel yönetici olarak” kadınlar için yaptıklarından ve projelerinden söz ederek sürdürdü konuşmasını.
Buca’da sosyal kampüs, fuarda sürekli satış olanağı
Buca’da yapılacak ve kadın sığınma evi yerine çok daha detaylı planlanan “sosyal kampüs”, fuar hollerinde kadınlar için ayın belli günlerinde açılacak ve geleneksel hale gelmesi için çalışılacak üreten kadınlar pazarı geceden kadınlara çıkacak olumlu haberler arasında yerini aldı.
Büyükşehir’in Kültürpark’taki Kadın Danışma Merkezi’nin önemli işlevler üstlendiğini de vurguladı Başkan. İlçelerde kadın danışma merkezi açılmasının kaynak israfı olduğuna değinirken, ihtiyacı olan kadınları ilçe belediyelerinin Büyükşehir’in merkezine yönlendirmesini istedi.
Kente göçle gelen ailelerde en çok kadınların sıkıntı çektiğini anlatan Aziz Kocaoğlu, gönüllü kentli kadınların büyük desteğini gördüklerini de söyledi. Gönüllü kadınların kente yeni gelen kadınlara rehberlik ettiğini, kente adaptasyonlarında büyük destek verdiğini belirtti. Ancak konunun “gönüllülük” esasına bırakılamayacak kadar önemli olduğunu da vurgulayan Aziz Kocaoğlu, Abla-abi-kardeş projesi gibi yeni projeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
Gecede dile getirilen bir başka konu ise kentte yaşayan herkes için yaşamsal önem taşıyan ulaşım sorunu ve metro projesiydi. Aliağa-Üçkuyular metro hattının 9 Eylül’de açılacağı ancak bunun hattın o tarihte açılacağı anlamına gelmediğini belirten Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu nedeniyle kaybettikleri zamanın iki aylık bir gecikme yarattığını söyledi.
Otobüs şoförlerinin yarattığı stres
Otobüs şoförlerinin yolculara iyi davranmadığına ve artık yolcularla şoförler arasında neredeyse bir savaş yaşandığına değinen bir meslektaşımızın soru sorarken yarattığı gergin ve sıcak havayı Kocaoğlu açıklamalarıyla serinletmeye çalıştı. Meslektaşımızın haklı olduğu bir konuda, üslubu nedeniyle haksız bir konuma gelmesi canımızı sıkarken, başkan şoförlere ilişkin “klasik sayılabilecek” bir açıklama da bulundu:
“ESHOT ve İZULAŞ’ta yaklaşık 9 bin şoförümüz çalışıyor. Sürekli eğitimden, psikolojik testten geçiriliyor. Yaşadığınız sorun için üzgünüm”
Gecede yine bir meslektaşımızın taşeron işçilere ilişkin sorularını da yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, görevi sırasında yaklaşık binlerce taşeron işçiyi belediye şirketlerinde kadrolu yaptıklarını anlattı. Sendikaların işi zora soktuğunu ve işçiler üzerinden siyaset yaptığını söyleyen Kocaoğlu, “Taşeron işçinin brüt maliyeti 900 lira, kadrolu işçinin ise 3 bin 500 – 4 bin lira. Dünyanın hiçbir yerinde aynı işi yapan insanlar arasında dört kata varan maaş farkı olmaz” dedi.
“Büyükşehir’de belediyenin kasası kimde?” sorusuna ise “Kadınlarda” diye yanıt verdi Başkan. Bürokratlar arasında çok sayıda kadın olduğunu, ancak hiçbirinin sadece “kadın olduğu için değil” işi hak ettiği o görevde oturduğunu anlattı. Aziz Kocaoğlu, belediyede kadın bürokratların olduğu birimleri itfaiye, zabıta, fen işleri, sosyal işler, muhasebe, personel ve ESHOT olarak sıraladı.
Meslektaşlarım ve başkan adına bir dilek
İzmir’deki medya kuruluşlarında çalışan kadın gazeteciler kuşkusuz, bir masa etrafında toplanacak kadar az değil. Yazılı, görsel, işitsel ve bizimki gibi internet medyasında görev alan kadın gazetecilerin bir sonraki toplantıda salonları dolduracak kadar çoğalması benim öncelikli dileğim. Diğer dileğim ise başkanla ilgili… Başkan’ın siyasetle, KİK’le, iktidarla, merkez yönetimlerin tavrıyla elinin kolunun bağlı olmadan “ne zaman” sorularına strese girmeden, takır takır yanıt vermesi…
Gecede bizleri yalnız bırakmayan basın danışmanları Hanzade Ünüz ile aynı zamanda Başkan’ı yalnız bırakmayan Reşat Yörük’e de teşekkürler…
Category: Köşe yazıları