Uzun zamandır İzmir’in dört bir yanında yoğun bir girişimcilik seferberliğidir sürüyor. Kendi işinin patronu olmak, istihdam yaratmak, yenilikçi fikirlerini yaşama geçirmek isteyen girişimciler için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), belediyeler, sivil toplum kuruluşları, odalar, kaymakamlıklardan gelen eğitim taleplerine yetişmeye çalışıyor. Kurum dinamikleri harekete geçirmek için İş-Kur’un yanı sıra üniversitelerle de sürekli projeler üretiyor. İzmir’de en çok eğitim verilen belediyelerin başında Bornova Belediyesi geliyor. Bornova’yı Buca, Narlıdere belediyeleri izlerken Bergama, Ödemiş, Torbalı gibi çevre ilçelerden de çok eğitim talebi geldiğini anlatıyor KOSGEB yetkilileri.

Kurumlarda, belediyelerde verilen girişimcilik eğitimlerinin yanı sıra sosyal medyada da eğitim ve iletişim kesintisiz sürüyor. Facebookta açılan “Sevdamız Girişimcilik” sayfası neredeyse 24 saat, girişimcilerin sorularına yanıt veriyor. KOSGEB eğitimi sonunda sertifika alanlar, KOSGEB desteğiyle işletmesini kuranlar, nasıl eğitim alabileceğini merak edenler, girişimci adayları bu sayfanın üyesi. Bir yandan eğitimlerin, etkinliklerin duyurusu yapılıyor, bir yandan da girişimciler ürünlerini pazarlayıp birbirleriyle ticari ilişkilerini geliştiriyor. Kimi butik pastalarını, kurabiyelerini, kimi el işi bilekliklerini, sandaletlerini tanıtıyor. Hatta sayfaya üye olanlar kendi aralarında KOSGEB’li girişimciler ve girişimci olmak isteyenler için tanışma kokteyli düzenliyor.
Alanında bir ilk olan Sevdamız Girişimcilik Facebook sayfası, KOSGEB İzmir Güney Hizmetleri Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı’nın kişisel çabalarıyla yürütülüyor.

Önceki gün, İzmir Ticaret Odası, Mismar Kemalettin Moda Merkezi Derneği ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı sırasında öğreniyoruz Sevdamız Girişimcilik adlı Facebook sayfasını. Bir üyenin, “Gece saat 01.00’de aklıma takılan bir soruyu yazdım, anında yanıt geldi. Şaşırdım ve sorumun yanıtını aldığım için huzurla uyudum. Çabanız için teşekkür ederiz Mustafa Bey” yazısını görünce, sayfanın Mustafa Çanakçı’nın bir girişimi olduğunu anlıyoruz.
Sayfada paylaşılan fotoğraf ve bilgilerden çıkan manzara, girişimcilerin ağırlıkla kadın olduğu yönünde. Mustafa Çanakçı da eğitim toplantısında verdiği bilgilerle bunu onaylıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre Türkiye’de fiili girişimcilerin yüzde 6’sını kadınların oluşturduğunu söylüyor. Kadın girişimciliğini arttırmak için daha çok çaba harcanması gerektiğini dile getirirken, Türkiye’de kadın işgücünün yüzde 75’inin atıl durumda olduğunu vurguluyor. İzmir’de 2010-2012 yılları arasında 74 eğitim programının açıldığını ve 2 bin 252 kişinin katılım belgesi aldığını öğreniyoruz. Çanakçı, belge alanların bin 337’sinin kadın, 915’inin erkek girişimci olduğunu belirtiyor. 2013 yılı içinde şu ana kadar 40 eğitim programı açıldığını anlatan Mustafa Çanakçı 2013 yılı içinde en az 2 bin 500 girişimci adayını eğiteceklerini söylüyor.
İzmir’de 450 işletme açıldı

Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında gelen sorulara tek tek yanıt veriyor Çanakçı. Bir iş planına dayalı, sürdürülebilir bir işletme kurmanın temel amaç olduğuna dikkat çekerken, yapılan araştırmalarda yeni kurulan şirketlerin yüzde 60’nın 5 yıl içinde kapandığını anlatıyor. “İşletmeler kapanıyor çünkü gelişigüzel, maliyet analizi yapılmadan açılıyor. Bu eğitimlerin amacı bunu önlemek. Bir yerde israfı önlemek. Her iş fikri sürdürülebilir bir işe dönüşmeyebilir. Eğitim sayesinde belki de fikrinizin uygulanamaz olduğunu görüp vazgeçeceksiniz. Ama eğitimi sürdürenler proje hazırlamayı öğrenecek, çevresini gözlemleyecek, kendinize artı değer katacaksınız” diyor.

KOSGEB İzmir Güney Hizmetleri Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı, 2011 yılından bu yana verdikleri eğitimler sonrası İzmir’de açılan işyeri sayısının 450 olduğunu söylüyor. 2 bin 350 kişiyi aşan eğitim sonrası açılan iş yeri sayısı, eğitim alanların sayısının yaklaşık yüzde 7’si oranında. Çanakçı, “Bu oran tüm dünyada geçerli bir oran. 30 kişilik sınıflarda üç kişi işletme açarsa bu dünya ortalamasında bir başarıdır” diye ekliyor.
Mustafa Çanakçı,Türkiye’de kayıtlı işsiz sayısının yüzde 9, İzmir’de ise bu oranın yüzde 14.7 olduğunu belirtiyor. “İzmir’de istihdam yaratacak her projeyi desteklemek zorundayız. Üreten her eli de öpmeye hazırız” derken, girişimcilik rüzgarında İzmirli kadınların başarılı olduğuna dikkat çeken Çanakçı sözlerini şöyle sürdürüyor:
“İzmir’de kurulan işletmelerin çoğunluğu kadınların işletmeleri. Aktif olarak çalışıyor ve istihdam yaratıyorlar. İşçi iken sonradan patron olan bir çok bayan girişimci var. Mimar Kemalettin’de en az dört tane imalat yapan iş yeri var bizim desteğimizle açılan. İzmir’de kadınların kendini ifade etmesi, cesareti, eğitim düzeyinin yüksek oluşu, ayrıca eşlerinin kendilerine verdiği destek başarı şanslarını arttırıyor. Biz üç yıl boyunca, kurulan işletmeleri izliyoruz. Aktif olarak sahadayız. Bu süreçte bizden destek alıp işletme açan girişimcilere her türlü desteği veriyoruz.”

İzmir’de KOSGEB desteği alarak işletme açan kadınlar arasında son dönemde butik pastacılık işinin çoğaldığını söyleyen Mustafa Çanakçı, “Kadın girişimciler tekstil atölyesi, güzellik salonu, kafeterya, reklam ajansı, yemek gibi hizmet sektöründe işletme açıyorlar. Erkekler ise imalat üzerine yoğunlaşıyor. Yazılım, web tasarım gibi alanlarda da işletme açanlar var” diyor.
İş planına dayalı sürdürülebilir bir işletme kurmak amacıyla yola çıkan girişimciler için verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin 70 saat sürdüğünü anlatan Mustafa Çanakçı, KOSGEB’in emlak ofisi, mali müşavirlik, eğitim için açılan okul gibi işletmelerin yanı sıra hayvancılık ve ziraai konularda da destek vermediğini belirtiyor.
Yeni girişimciler için verilen 30 bin lirası hibe 70 bin lirası iki yıl geri ödemesiz faizsiz desteğin bir defada ödenmediğine de dikkat çen KOSGEB İzmir Güney Hizmetleri Müdürü Çanakçı her iş fikrini desteklemediklerini söylüyor. Çanakçı, “Öncelikle iş fikrinin yenilikçi, inovatif, bol para kazandırıp devlete bol vergi verecek işler olmasına, istihdam yaratmasına, birşeyler üretmeye, istihdam yaratmasına dönük olmasına dikkat ediyoruz” diyor.
Moda Merkezi’nde eğitim 3 Haziran’da başlıyor
İzmir Ticaret Odası, Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi 3 Haziran 2013 tarihinde başlayacak. Eğitimler 20 Haziran 2013 tarihine kadar sürecek. 30 kişilik sınıflarda düzenlenen ve 70 saat süren eğitimlerde devam zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken KOSGEB İzmir Güney Hizmetleri Müdürü Mustafa Çanakçı, bu projenin en önemli çıktısının istihdam yaratmak olduğunu anlattı. Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı ise, girişimcilik eğitimlerinde öncelikle Moda Merkezi’nde çalışan esnafın ikinci kuşak temsilcilerinin yararlanmasını amaçladıklarını belirtti.
Emine yolun başında

Emine Kubat’la, Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği’nde KOSGEB Güney Hizmetleri Müdürlüğü’nün düzenlediği Girişimcilik Eğitimi tanıtım toplantısında tanıştık. Emine Kubat, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü’nden mezun genç bir İzmirli kadın. Üç yıldan bu yana butik pastacılıkla uğraşıyor. Üç boyutlu butik pasta yapıyor. Yaptığı pastaların fotoğraflarını gösterirken, “Tasarımcılık sevdamı bu işte yaşatıyorum. Mesleğimi yapamadığım için içimdeki tüm heyecanı, yaptığım üç boyutlu pastalara yansıtıyorum. Tek hedefim var, kendi iş yerimi açabilmek, KOSGEB desteği alabilirsem büyük katkı olacak. Harcamaları baştan kendim yapacak olsam da bir kısmının geri dönüşünün olacağını bilmek iyi geliyor” diyor. Butik pasta ve kurabiye yapan gençlerin bir araya geldiği “Pasta diyarı” isimli bir Facebook sayfasında yaptıkları işleri tanıtıyorlar.
Ayşegül işinin başında

Ayşegül Güngör, KOSGEB desteğiyle kendi iş yerini açan genç bir girişimci. Dün Bornova’da gerçekleştirilen bir törenle dükkanını açıp, profesyonel iş yaşamına atılan Ayşegül Güngör, İzmir Ekonomi Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklam Bölümü’nü bitirmiş. Bir arkadaşının önerisiyle KOSGEB’in Bornova’da düzenlediği eğitim toplantılarından haberdar olmuş. 70 saatlik eğitimin ardından projesini hazırlamış. Projesi onay görünce kolları sıvamış, ailesinin de desteğiyle Bornova’da Çolakoğlu Pasajı’ndaki iş yerini açmış. Harcamalarını kendisi yapıp, faturalarını belgelerini KOSGEB’e götüren Güngör, şimdi kurumun ödeme desteğini bekliyor. 25 yaşında, yüzünde gülücükler açan genç girişimci Ayşegül Güngör artık bir iş kadını. Küçücük dükkanında bebeklerin doğum gününe, sünnetlere, kına gecelerine, düğün nikah törenlerine yani mutlu günlerine özel aksesuarlar, hediyelik malzemeler hazırlıyor. Dün açılışı yapılan Mutlugün Şekercisi, İzmir’de 2011 yılından bu yana KOSGEB desteğiyle açılan 450 işletmeden sadece bir tanesi.