
Peki, kadın istihdamını arttıran projeler, eğitimler sayesinde onlarca kadın iş yaşamına katılıyor, üretici oluyor, eli ekmek tutuyor diye sevinirken ne oldu da girişimci kadınlar konusundan şiddet gören kadınları konusuna geri döndük?
Klasik deyişle tek koltukta birden fazla karpuz taşıyan iş kadınlarından Işın Yılmaz’la bir iş günü bitiminde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda yaptığımız söyleşide bu sorulara yanıt aradık.
Yılmaz, EBSO Meclis Başkan Yardımcılığı, Ege İş Kadınları Derneği Başkanı (EGİKAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyeliği gibi sorumluluk isteyen görevlerinin yanı sıra birçok mesleki kurum ve kuruluşun yönetiminde de aktif olarak yer alıyor. Tekstil Mühendisi Işın Yılmaz’la kadın girişimciliğinin geldiği noktayı, çocuk tecavüzlerini, sayısı artan kadın cinayetlerini, sivil toplum kuruluşlarının üstlenmesi gereken yeni rolleri konuştuk.
İş yaşamındaki başarı kadının şiddet görmesini engellemiyor

Kadınların ekonomik gücünün artmasının, eğitimli olmasının gördüğü şiddetle ters orantılı olduğuna dikkat çeken Işın Yılmaz şu görüşleri dile getiriyor:
“Erkeklere kadınları ezmeyi öğreten bir toplumda, kadının kendisini geçip eve ekmek getiriyor olması erkekleri daha da çıldırtıyor. Toplumdaki yanlış öğretileri düzeltmemiz, işaretlerin, sessiz onayların, zaman içinde katlanarak gelen cinsiyet ayrımcılığının yarattığı korku imparatorluğunu yıkmak gerekiyor. Erkekler şiddet konusunda yeterince cezalandırılmıyor. Bu yüzden de şiddet her geçen gün artıyor. Kadının şiddet görmesinden, çocuk tacizine kadar geldik. Geriye gidiyoruz. Kadınların istihdamını, çalışma yaşamındaki başarılarını değil içimizi acıtan konuları konuşuyoruz. Bu çok hassas bir konu. Burada yapılması gereken farkındalık yaratmak, dile getirmek. Bunun için mecliste yaptığım konuşma dikkat çekti. Biz konuşarak, dile getirerek farkındalık yaratabiliriz. Kadınların yönetim konumunda olması bu yüzden çok çok önemli. Bizimki bir öncülük.”

Kadınların kurulan sivil toplum örgütleriyle öne çıktığını, görünür hale geldiğini söylüyor. “Cam tavan kalktı, güçbirilği oluşturduk. İzmir’de farklı odalarda gelişen kadın çalışmalarında yer alan kadınlar, bir renklilik ve güçbirliği yaratıyor kadınlar için. EBSO’nun yanı sıra diğer kurumlarda artan kadın hareketliliğiyle kadınlar olarak özgür arenaya çıktık” derken, EBSO’nun her dönem kadın girişimciliğinde öncülük yaptığını ve kadın yöneticilerine büyük destek verdiğini belirtiyor. EGİKADda ikinci başkanlık dönemini sürdüren Işın Yılmaz sözlerini şöyle sürdürüyor:

STK’ların yükünü üniversiteler almalı
Girişimcilik konusunun sivil toplum kuruluşlarının gündeminden üniversitelere, kalkınma ajansları ve KOSGEB’e yönlendirilmesi gerektiğini dile getiren Işın Yılmaz, STK’ların daha çok çocuk gelinler, çocuk istismarı, çocuk tecavüzleri ve kadına şiddetin önlenmesi alanlarında çalışabileceğini, farkındalık yaratabileceğini dile getiriyor. “Evin mutfağında yangın varken, girişimcilik evin salonunda kaldı. Biz önce mutfaktaki yangını söndürmek durumundayız. Çocuklar kendini nasıl koruyacak, çocuk gelinleri önlemek için valilik, belediye, toplum ne yapacak, nasıl cezalar verilecek? Bunları mümkün olduğunca sosyal medyada, her toplumda konuşmamız gerekiyor. Ben kendi adıma tweet atıyorum sık sık, facebookta bu konuyla ilgili haberleri, iletileri de paylaşıyorum” diyor. Çocuk gelin konusunu önlemenin bir yolunun da kız çocuklarının kısa sürede meslek sahibi olmasından geçebileceğini belirtiyor.
EBSOV, odanın görünmeyen etkin gücü
EBSOnun erkek egemen bir kurum olmasına karşın, meclis üyelerinin eşlerinden oluşan EBSO Vakfının çalışmalarıyla Türkiyede örnek olan projelere imza attığını da dile getiriyor Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz.

Finlandiyalı kadınların gündemi, daha çok iş
Kısa bir süre önce EBSO’ya ziyarete gelen Finlandiyalı Kadın Girişimciler Derneği ile yaptıkları çalışmaları soruyorum Yılmaz’a. Finlandiya’daki kadınların gündeminde bizdeki gibi kadına şiddet konularının bulunmadığını söylüyor. “Finlandiya kadın temsili, gelişmişlik ve eğitim düzeyi açısından en iyi ülkelerden biri. Vergiler yüksek ama eğitim, sağlık bedava bu ülkede. İnsanlar son derece düzeyli, terbiyeli. Onların gündemi daha çok kadınla, daha çok iş yapmak. Bunu türkiye ile de yapmak istiyorlar” diyor.
EGİKAD’da devir teslim
Başkanı ve kurucusu olduğu EGİKAD’ın 20 Aralık’ta beşinci kuruluş yıldönümünü kutlayacaklarını dile getiren Işın Yılmaz, bu yıl bayrağı bir başka arkadaşına devredeceğini belirtiyor. Seçimleri etkilememek için isim vermekten kaçınıyor. Ama bayrağı devralacak yeni başkanın İzmirde erk sahibi kadınlardan biri olacağını ve hem derneği hem de kadına destek olacak projeleri arttırarak sürdüreceğini belirtiyor. 20 Aralık Günü Ege Palas Oteli’nde gerçekleştirecekleri “İş Dünyası’nda Kadın Panelinde “Yerel Seçimlerde Kadın ile Oda ve STK’larda Kadının Gücü” konusunu ele alacaklarını anlatan Işın Yılmaz, İzmir’deki tüm iş kadınlarını bu önemli iki paneli izlemeye davet ediyor.
Category: Köşe yazıları