Türkiye’nin dört bir yanında sıcak soğuk demeden, gece gündüz çalışarak rayları döşeyen, 150 yıllık kurumun hatlarını iyileştiren, yaz kış hatlarda sorun olup olmadığını kilometrelerce yol yürüyerek denetleyen, aralarında inanılmaz bir disiplin ve dayanışmayla çalışan demiryolcular, mesleki eğitim konusunda önemli bir başarıya imza attılar.
Merkezi İzmir’de bulunan Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) hazırladığı ve Erasmus+ Programı kapsamında başvurusunu yaptığı e-RAIL adlı mesleki eğitim projesi Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi.
Proje Erasmus+ Programı kapsamında hazırlandı

Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yürütülen Erasmus+ Programı kapsamında 2014 yılı için Türkiye Ulusal Ajansına sunulan proje başvuruları sonuçlandı. 2014 yılı teklif çağrısı Erasmus+ mesleki eğitim stratejik ortaklıklar projeleri kapsamında başvuru sonuçları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca açıklandı.
Merkezi İzmirde bulunan YOLDERin Railway Construction of Vocational Training E-Learning Platform (e-RAIL) (Demiryolu İnşaatı Mesleki Eğitimi E-Öğrenme Platformu) Projesi, 205 proje arasından seçilen ve hibe desteği verilerek desteklenmeye değer görülen 25 proje arasında yer aldı. YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, demiryolu yapım ve bakım personelinin mesleki eğitimlerine yönelik bir e-öğrenme platformunun geliştirilmesini hedefleyen projelerinin 205 proje arasından seçilerek desteklenmeye değer görülmesini memnunlukla karşıladıklarını söyledi.
Demiryolcuların projesi hibe alan tek mesleki eğitim projesi

YOLDER’in mesleki eğitim projesi, sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’deki demiryolcu sivil toplum kuruluşları tarafından sunulan ve hibe alan tek proje. 2014 yılı için Türkiye Ulusal Ajansına sunulan 205 proje arasında, desteklenmeye değer görülen 25 projede ilk beşe giren YOLDER’in mesleki eğitim için alacağı hibe tutarı yaklaşık 112 bin Euro.
Ulusal mesleki yeterliliklere uygun eğitim programlarının hazırlanması ve e-öğrenme tabanlı uygulanmasını hedefleyen proje tümüyle Avrupa Birliği hibe fonuyla gerçekleştirilecek ve iki yıl sürecek.

YOLDERe bu projede yol arkadaşlığı edecek ortaklar ise tüm dünyada demiryolları deyince akla gelen önemli firmalardan Alman Vossloh Fastening Systems ile İtalyan Generali Costruzioni Ferroviarie S.p.A. firmaları. Dernek, sürecin eğitim ayağını ise uzaktan mesleki eğitim konusunda önemli deneyimlere sahip Erzincandaki Refahiye Meslek Yüksek Okulu ile yürütecek.
Proje, Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2020 yılına kadar ulusal demiryolları sistemlerinin karşılıklı işletilebilirliklerinin entegrasyonunu temel alan bir demiryolu alanı oluşturmasını öngördüğü bir dönemde farklı bir öneme de sahip.
Proje kapsamında pilot kurslar da düzenlenecek

YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, özellikle serbest demiryolu piyasasının genişlemesi ve sektörde istihdam edilecek yeni işgücü sayısının artmasıyla birlikte eğitim ve sertifikasyon süreçlerinin önemine dikkat çekiyor. Ülkemizde henüz bu standart ve yeterliklere göre eğitim sağlayan bir kurum bulunmadığını vurgulayan Özden Polat, Avrupa Komisyonu tarafından hibe desteği verilmesi kabul edilen proje hedeflerine ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:
Bu proje ile demiryolu yol yapım, bakım ve onarımcısı seviye 3 meslek standart ve yeterliliklerine uygun modüler eğitim programlarının hazırlanması, online e-eğitim materyallerinin geliştirilmesi ve pilot kursların gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Projemizin temel hedeflerinden biri demiryolu yapım personelinin mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, yeterlilik ve beceri seviyesinin yükseltilmesi. Ulusal seviyedeki mesleki yeterlilik reformlarının tamamlanması, eğitim ve öğretim sistemlerinin modernizasyonunun desteklenmesi, mesleki eğitim ve öğretimin uluslararası boyutunun güçlendirilmesi de projemizin hedefleri arasında.
Proje ortakları dünyaca ünlü firmalar

YOLDERin 2014 yılı için Türkiye Ulusal Ajansına sunulan 205 proje içinde ilk 25e giren projesi İzmirden hibe fon almayı başaran tek mesleki eğitim projesi olmasının yanı sıra demiryolcu sivil toplum kuruluşları içinde projesi olan ve kabul edilen tek proje olma özelliğini de taşıyor. YOLDER, e-Rail projesinin koordinatörlüğü üstleniyor. Projenin diğer ortakları olan İtalyadan Generali Costruzioni Ferroviarie S.p.A. ve Almanyadan Vossloh Fastening Systems ise dünyada demiryolları deyince akla gelen ilk firmalar arasında yer alıyor. Tamamen AB hibe fonuyla gerçekleştirilecek ve iki yıl sürecek projenin eğitim ayağını yürütecek Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu ise, uzaktan eğitim konusunda kuruluşundan bu yana başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken bir yüksek öğretim kurumu.
ABdeki modelleri izleyip Türkiyeye uygun hale getireceğiz
YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, Avrupa Birliğinin entegre bir demiryolu alanı oluşturmaya çalıştığı şu dönemde, 2014-2020 dönemi için eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarındaki programı olan Erasmus+ kapsamında geliştirilen projenin büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye ile Avupa ülkelerindeki demiryolları çalışmalarının yakından izleneceğini söyleyen Polat, ABdeki modelleri Türkiyeye uygun hale getirecek bir eğitim modül oluşturacağız diye konuştu. Özden Polat, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

ABnin 2020 yılında ulaşımda entegrasyonu sağlamak için yoğun çabası var. Biz de ülke olarak bu süreçte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yük ve yolcu taşımacılığında daha fazla pay sahibi olması istenen demiryollarında çalışacak personelin de mesleki yeterlilik açısıdan bu entegrasyona uyum sağlaması gerekiyor. İşte projemizin mantığı da böyle işliyor. ‘Yol çalışanlarının mesleki açıdan Avrupa’daki meslektaşlarıyla aynı standartlara sahip olması için biz ne yapabiliriz?’ diye düşünerek uzaktan eğitim projemizi geliştirdik. Bizim personelimizi belirli bir zaman diliminde bir merkezde toplamak çok zor. Yol personeli Türkiyenin dört bir yanında, gece gündüz demeden, tekerin dönmesi için 7/24 çalışan insanlar. Ancak bu işi Avrupa standartlarında yapabilmeleri için eğitim almaları şart. Uzaktan eğitim bu nedenle bizim meslektaşlarımız için en uygun seçenek. Bu eğitimin başlangıç aşamasında ücretsiz olması büyük şans. Bu proje, demiryolu sektörüne eğitim sağlayan küçük bir modül aslında. Zaman içinde geliştirilerek yeni modüller eklenecek, demiryolları konusunda eğitim verecek bir kuruluşa dönüşecek.
Demiryollarını yapan personelin derneği: YOLDER

Merkezi İzmirde bulunan Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) 2009 yılından bu yana hizmet veriyor. YOLDER, bugün yedi bölgedeki demiryollarında hat bakım ve onarım işlerinde çalışan, 700’ü aşkın üyesi bulunan bir sivil toplum kuruluşu. Demiryolu yapımı ve bakımında çalışanların eğitimi ve belgelendirilmesini sağlamak, kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, mesleki etkinliklerin geliştirilmesi için araştırmalar yapmak derneğin ana faaliyet konuları arasında. Demiryollarında yol ve yük taşıyan trenlerin güvenli bir şekilde yol almasını sağlayan yol personeli, binlerce kilometre uzayıp giden rayları, traversleri döşeyen, balastları döken, yolda bir sorun olup olmadığını gece gündüz kontrol eden emektar demiryolu memurlarının sivil toplum kuruluşu.