E-ticaret sitesi Latona, Anadolu’nun renkli kültür sanat mozaiğinin de bir göstergesi…
“Hayatta her şeyin bir hikayesi var. Bizler büyüklerimizin anlattıkları hikayeleri dinleyerek büyüdük. Aslında hepimiz birer hikaye anlatıcısıyız” diyor Semra Kadaifçioğlu. Adını mitolojide çok bilinen tanrı Apollon ile tanrıça Artemis’in annelerinden alan e-ticaret sitesinde “hikayesi olan ürünleri” sunuyor?

İzmirli girişimci, iş kadını Semra Kadaifçioğlu, uzun yıllar kentin ekonomisine yön veren kuruluşlarda yönetici olarak çalışmış. Halk kültürüne, folklora olan ilgisiyle halk oyunları ekibinde yer aldığı İzmir Turizm Folklor Derneği ile bağını hiç koparmamış. Türk el sanatlarının en güzel örnekleri arasında yer alan ebru sanatıyla da uzun yıllar iç içe olan Kadaifçioğlu, son dönemde mozaik çalışmalarına da ağırlık vermiş.
Aynı zamanda iyi bir gezgin olan Semra Kadaifçioğlu, Türkiye’nin hemen her kentini gezmiş, yurt dışında da çok sayıda ülke görmüş. Farklı kültürlere ilişkin edindiği bilgileri, gördüklerini renkli gezi yazılarıyla da paylaşmış.

Doğma büyüme İzmirli olan Kadaifçioğlu, kendi kentine, kent kültürüne duyduğu ilgisiyle çocukluğundan bu yana aklında gönlünde biriktirdiği insan hikayeleri de kaleme almış bir yandan. Kent-Yaşam haber bilgi sitesindeki “Akşam Serinliği” köşesinde yaşamından süzülüp kalemine mürekkep olan, her biri gönül telini titreten birbirinden etkileyici hikayeler derlemiş.
Yıllarca başkalarının hikayelerini dinleyen, aktaran Semra Kadaifçioğlu, “Şimdi kendi hikayemi anlatma sırası” diyor. Sahip olduğu iş deneyimini, hikayesi olan ürünlerin yer aldığı, el sanatı, içinde emek ve akıl teri olan özgün ürünlerin satıldığı latona.com.tr alan adlı e-ticaret sitesine taşıyor. “Neden bir dükkan değil de e-ticaret sitesi?” sorumu Semra Hanım şöyle yanıtlıyor:

“Bir dükkan açsaydım, sadece İzmir’de dükkanıma gelen kişilerle sınırlı kalacaktık. Oysa benim amacım her biri tasarımcılarımızın özgün fikirleriyle yenilikçi bir ürüne dönüşen Anadolu’nun o özgün kültürel ürünlerini dünyaya tanıtmak, dünyaya satmak.”
Üreticinin sorunu pazarlama
Semra Kadaifçioğlu’nun sitesi adını mitolojide çok bilinen tanrı Apollon ile tanrıça Artemis’in anneleri Latona’dan alıyor. Sitesinde kültür, sanat ve tasarım konsepti taşıyan ürünlerin bulunduğunu dile getiren Semra Hanım, başlangıçta kendi ürünlerini tasarlayan yakın arkadaşlarının eserlerini sergilemiş.

Site açılalı yaklaşık iki ay gibi kısa bir zaman olmasına karşın tasarımcıların sayısı 17’yi bulmuş. “Başlangıçta kimler yer alabilir, diye düşünürken şimdi gelen taleplere yanıt vermekte zorlanıyorum” diyor Kadaifçioğlu. Siteye kültürel hediyelik ürün bulmakta zorlanan kurumların da yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Semra Kadaifçioğlu, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda sipariş aldıklarını belirtiyor.

Siteye ürünlerini veren tasarımcılar ağırlıkla kadın olsa da, “Burası insan odaklı bir site. Erkek tasarımcılarımız da var ve çok zarif üretimleri var. Unutulmaya yüz tutan ama tasarımcıların hayal dünyasında farklı işlevlerle yeniden hayat bulan, hikayesi olan her ürün burada yer alabilir. Mozaik, tezhip, ebru, parşömen, heykel ve resim sanatının ilginç örneklerini bulacaksınız Latona’da. Bu site ile benim de çok sevdiğim ve emek verdiğim Anadolu’nun eşsiz sanatları, takıları, değerleri, simgeleri, geleceğe taşınacak, farklı kültürlerle de tanışacak” diye konuşuyor.

Son dönemde özgün, el sanatı, olabilirse tek üretilmiş yaratıcı tasarımlara ilginin arttığına dikkat çeken Semra Kadaifçioğlu, tasarımcıların en büyük sorununun ürünün pazarlanması olduğuna dikkat çekiyor. E-ticaret sitelerinin farklı bir işlevine de değiniyor Kadaifçioğlu. “Tasarımcıların en büyük sorunu ürünlerini pazarlamak.Kendi evinizde ya da küçücük atölyenizde ürettiğiniz ürünü dünyaya tanıtmanın en iyi yolu e-ticaret siteleri. Ekonomik kaygılar yaratıcılığı olumsuz etkileyen bir süreç. Bu nedenle tasarımcıların bir yöneticiyle çalışması çok önemli. Özgün tasarımları ve seçkin ürünleri bir araya getiren sitemiz bu anlamda bu soruna da çözüm üretmiş oluyor” diyor.
Bir süre sonra kültürel nitelik taşıyan yurt içi ve yurt dışı fuarlara da katılmayı hedefleyen Kadaifçioğlu, sanatçılarıyla yer alacağı fuarlarda workshop yapmak istediğini belirtiyor.
Hikayesi olmayan ürün yok

Latona’ya ürün hazırlayan tasarımcıların hemen hepsinin farklı meslekleri var. Balerin, doktor, muhasebeci, gazeteci, tezhip sanatçısı, eğitimci, kimya öğretmeni, ziraat mühendisi, endüstri mühendisi, turizmci, ressam… Herkes kendi hikayesiyle oluşan ürünü sunuyor. “Latona’da hikayesi olmayan ürün yok” diyen Kadaifçioğlu şu görüşleri dile getiriyor:

“Hayatta her şeyin bir hikayesi var. Bizler büyüklerimizin anlattıkları hikayeleri dinleyerek büyüdük. Aslında hepimiz birer hikaye anlatıcısıyız. Kimilerimiz hikayesini yazarak, söyleyerek anlatırken, kimilerimiz takı, mozaik, ebru, tezhip ve heykel yaparak, bebekler tasarlayarak, belki de bir çantanın üstüne oyalarını işleyerek anlatır. İşte biz de bu sitede sizlere ürünlerimizi sunarken aynı zamanda hikayelerini de anlatacağız.Haydi siz de bize katılın, hep birlikte yaşayalım hayatı?”
***
Latona, bir anne tanrıça
Semra Kadaifçioğlu, sitesine ışık kaynağımız güneş ve ayı temsil eden, müziğin, sanatın, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı Apollon ile doğa ve ay tanrıçası Artemis’in anneleri Latona’nın ismini vermiş. Sitesine isim ararken, Anadolu’dan geçen bir isim olsun ve siteyi gezenlere iyi bir enerji versin, mutluluğu, güzelliği, zerafeti yansıtsın istemiş. Mitolojideki bu iki önemli tanrı ve tanrıçayı doğuran ananın içindeki tüm sevgi, saygı, güzellik, zerafet, barış, sanat, müzik, dans, mutluluk, neşe enerjisinin ürünleri aracılığıyla tüm insanlara ulaşacağına inanıyor.
***

Kültürel ürünlerin yer aldığı www.latona.com.tr sitesinde sanatçı ve tasarımcı Alev Başkaya, Arzu Arapkirli, Atay Koçaş, Alakavuklar, Dilek Atay Koçaş, Saadet Erciyas, Kadriye Sayınbatur, Gülbin Kaya, Haluk Kürkçüoğlu, Ayşem Samra, Nilgün Derin, Macit Gönlügür, Pınar Kara, Serap Pekin, Semra Karcı, Şenay Sönmez, Şerife Başkaya, Kristin Evihan, Tuna Kamhi, Nilgün Efes’in ürünleri sunuluyor.

İpek kozasından takılar, bez bebekler, doğaltaşa uygulanmış ebrular, ebru sanatı uygulanmış kutular, defterler, çini, tezhip, mozaik eserler, şişman balerinlerin de bale yapacağını gösteren yağlıboya tablolar, gümüş, bakır el sanatı takılar, dekoratif objeler, el dokuması ürünler, satirik yani mizah taşıyan heykeller, cam heykeller sitede beğeniye sunulmuş. Hepsi el emeği, hepsi özgün olan ürünler ne kadar zengin bir kültür-sanat mozaiğimizin bulunduğunun da göstergesi.