Turizm sektörünün ciddi sorunlar yaşadığı şu dönemde İzmir’de sektöre sessiz sedasız, yıllardır ara eleman üreten, neredeyse mezun ettiği tüm öğrencilere iş olanağı yaratan bir kurum var. Balçova Turizm Eğitim Merkezi’ne (TUREM) öğrenim gören öğrencilerin heyecanı, coşkusu sektörün tüm sorunlarını çözecek kadar güçlü görünüyor. Özel kurslarda 19 bin lira ile 33 bin lira arasında değişen ücretlerle verilen eğitimler TUREM’de tamamen ücretsiz, verilen sertifikalar Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli.

Balçova’da 1987 yılında eğitim vermeye başlayan Balçova Özer Türk Turizm Eğitim Merkezi (TUREM) işsizliğin yüzde 15 dolaylarında seyrettiği İzmir’de, turizm sektörünün can damarı olan yiyecek-içecek, konaklama ve seyahat hizmetleri ve ön büro alanlarında eleman yetiştiriyor. Ülkemizdeki 10 TUREM’den biri olan Balçova TUREM, Türkiye’de açılan ikinci turizm eğitim merkezi. İzmir’de, Balçova TUREM’in yanı sıra Alaçatı’da da aşçılık eğitimi veren bir turizm eğitim merkezi daha bulunuyor. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Balçova TUREM’e gelen öğrenciler altı ay teorik ve uygulama eğitimi aldıktan sonra dört ay da İzmir’in önemli turizm ve konaklama tesislerinde staj görüyor.

Balçova’daki TUREM, 18 bin 784 metrekarelik, son derece değerli bir alan üzerine kurulu. Okulun girişinde bir otel lobisi, sınıflar, idare ve eğitim işleri odalarının yanında çamaşırhane atölyesi, soğuk hava depoları, bakliyat deposu, kat depoları, servis deposu, yemeklerin pişirildiği mutfaklar bulunuyor. Balçova TUREM’i değerli kılan bir başka özellik ise 56 yatak kapasiteli bir pansiyona da sahip olması. Kız öğrenciler için düşünülen bu pansiyon okul da, otel formatında düzenlenmiş.
TUREM’de verilen eğitim çok değerli ve ücretsiz

TUREM’de servis, mutfak, kat hizmetleri dallarından birinde eğitim almak isteyen adayların en az ilköğretim mezunu olmaları gerekiyor. Ön büro dalında eğitim almak isteyen adayların ise en az lise mezunu olmaları, ayrıca en az bir yabancı dili kullanabilmeleri şartı aranıyor. Bugün İzmir ve İstanbul’daki özel kurslarda yaklaşık bir yıl süren profesyonel aşçılık eğitimleri 19 bin lira ile 33 bin lira arasında değişen ücretlerle verilirken, TUREM’de bu eğitimler tamamen ücretsiz. Eğitimini tamamlayan öğrencilere verilen sertifikalar ise Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli.

Çoğu öğrenci bu stajın ardından çalıştığı kurumda istihdam edilirken, bugün İzmir’de çok sayıda otelin yöneticisi, baş aşçısı, genel müdürü ya da işletme sahibinin yolu TUREM’den geçmiş. Balçova Termal Tesisleri başta olmak üzere İzmir’in turizm alanındaki en önemli kurum ve kuruluşları bu okulda eğitim gören öğrencileri stajer olarak almak için adeta yarışıyor. Çeşme Pırıl Otel, Özdere Maxima Otel, Seferihisar Atlantis Otel, Gümüldür Club Yalı, Balçova Termal Otel, Polisevi, Anemon Otel, Armis Otel, Wyndham Grand, Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Gazino, Ilıca Otel, Mordoğan Mimas Balık Restoran okuldan stajer öğrenci alan kuruluşlar arasında.

Tam kapasiteyle çalıştığı dönemlerde 150 öğrenciye eğitim verecek olmasına karşın tanıtım yetersizliği nedeniyle kimi zaman hakkında “kapandı, kapanıyor” söylentileri çıkan Balçova TUREM’in öğrencileri, piyasada en az asgari ücretle işe başlayıp kısa sürede yüksek ücretlerle istihdam edilebiliyor. Turizmciler bugün tanıtım yetersizliği nedeniyle çok fazla bilinmeyen ve kayıt alamayan okulun, 56 kız öğrenci kapasiteli yatılı bölümün de eğitime dahil edilmesini talep ediyor.
Hayali Michelin yıldızlı aşçı olmak

TUREM’de eğitim gören gençler normalde örgün eğitim dışında kalan öğrenciler. Ancak içlerinde öğrenime devam edenler de var. İş bulma konusunda endişeleri yok. Alacakları sertifikanın içeriğinden eminler. Okulun Erasmus + AB projesi kapsamında açtığı Almanca dil kursunda görüştüğümüz öğrenciler, bu kurs sonunda açılan sınavı geçip Almanya’ya gidecek sekiz öğrenciden biri olmayı ve orada bir yıl otellerde staj yapmayı hedefliyor.
İlayda Akdemir (21), Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü 2. sınıf öğrencisi. TUREM’in Aşçılık Bölümü’nde eğitim görüyor. Aşçılığın çocukluk hayali olduğunu söyleyen Akdemir, “Bu merkezden kardeşim üniversiteye hazırlanırken haberdar oldum. O da aşçılığa meraklı. İkimiz birden başvurduk, mülakata birlikte geldik. Kardeşim üniversiteyi kazanınca gelmekten vazgeçti. Merkezde beş gün kurs görüyoruz. Altı gün Almanca eğitimi var. Böyle olunca haftanın yedi günü buradayım” diyor.
Tuna Eş (20) Devlet Malzeme Ofisi Çok Programı Lisesi’nin Elektrik Elektronik Bölümü’nde son sınıf öğrencisi. Bu dönem sonunda mezun olmayı bekliyor. Eş, “Babam aşçılığa çocuk yaşta başlamış. Benim de hayalim iyi bir aşçı olmak. Yemek yapmayı da severim, bulaşık yıkamayı da. Tabak süslemeyi çok seviyorum. Mutfakta ne iş olsa yaparım. En büyük hayalim Michelin yıldızlı, uluslar arası düzeyde bir aşçı olmak” diye konuşuyor.
Şeniz Doğruluk (23) Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencisi. Yemek yapmayı çok sevdiğini anlatan Şeniz Doğruluk, TUREM’in Erasmus + AB projesi kapsamında Almanya’da bir yıl süreyle staj yapmayı hedefliyor. Bu amaçla okulda açılan Almanca deslerine katıldığını belirtiyor.
İrem Çokbildik (21) İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Urdu Dili Edebiyatı Bölümü öğrencisi. 2014 – 2015 öğretim döneminde Mutfak Bölümü’nde öğrenim görmüş. Okulda açılan Almanca kursuna dilini geliştirmek için geldiğini söylüyor.

Buca’da bir kafeteryada aşçı olarak çalışan
Veli Gündüz (23) ise, eğitim görmeyi, sertifika almayı hedeflemiş. “Böylelikle kendime daha iyi iş şartları sağlayabilirim diye düşündüm” diye konuşuyor.
Abdülaziz Ediz: Tanıtıma ihtiyacı var

İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Balçova TUREM’in ilk müdürlerinden. Ankara’da Otelcilik Okulu Müdürlüğü’nden Balçova TUREM’e atanan Ediz, okulda 1990-1997 yılları arasında okulda müdürlük yapmış. Ediz, okula bir dönem kayıt olmak için iki bine yakın öğrenci başvurduğunu, okulun şartlarını taşıyan öğrencilerin onlar arasından seçildiğini söylüyor. TUREM’in kapasitesinin yaklaşık 150 öğrenci olduğunu belirten Ediz, bunun verilen kaliteli eğitimin bir göstergesi olduğunu anlatıyor ve şöyle sürdürüyor sözlerini :
“TUREM’in mutlaka iyi bir tanıtıma ihtiyacı var. Bugün iş arayan onlarca genç, işçi arayan onlarca kurum var turizm sektöründe. TUREM, iki taraf için de çözüm üretecek bir kurum. Okulun mutfak, servis sistemi tamamen mesleki eğitim amacıyla planlanmıştı. Okul kurulduğunda İsveç’teki Lozan Otelcilik Okulu’nun yanı sıra Almanya’daki, Fransa’daki okulları incelemiştik. Benim müdürlük yaptığım dönemde çok sayıda üniversite öğrencisi de geliyordu eğitim için. Okulun verdiği sertifika yanılmıyorsam hala yurt dışında da geçerli. Bugün benim de öğrencim olmuş çok sayıda turizmci var İzmir’de. TUREM, sektöre doğrudan personel yetiştiren, mesleki eğitimi öne çıkaran bir okul” diyor.
Mehmet İşler: Otelciler için istihdam kaynağı

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Balçova’daki TUREM’in sektör için önemli bir istihdam kaynağı olduğunu söylüyor. “Kimi zaman tesislerimiz almak istediği halde, okuldan çalışacak öğrenci bulamıyoruz” diyen İşler, okulun pansiyon bölümünün de hayata geçirilmesini istiyor ve şu görüşleri dile getiriyor:
“Bu bölüm aslında erkek yatılı bölüme dönüştürülürse sadece İzmir merkezden değil Bergama, Kınık, Kiraz, Beydağ, Menderes ya da Torbalı gibi ilçelerden de yatılı öğrenci alabilir. Bugün kat hizmetleri ve servis elemanı tüm dünyada çok kıymetli elemanlar. İşkur’a baktığınızda sektör için servis elemanı, kat hizmetlisi arandığını görüyoruz. Burada bu elemanları yetiştiren hazır bir okul var. TUREM çok sayıda otelcinin eleman istihdam ettiği bir kurum. Aynı zamanda ETİK üyesi olan, TUREM’de mezun arkadaşlarımız da var. Sektör olarak buradaki eğitimin daha iyi olması için her türlü iş birliğine hazırız. Yeter ki okul ayakta kalsın, tanıtım yapılsın ve öğrenci sayısı artsın. Başvuran öğrenci sayısı ne kadar artarsa sektörde kalacak, kursu sonuna kadar bitirecek öğrenciyi seçme sanşımız olur. Biz ETİK olarak TUREM’le çalışmaktan memnunuz.”
TUREM “Şövalye” ünvanlı valinin adını taşıyor

Balçova TUREM’e adını veren Özer Türk, ülke turizminin gelişmesine büyük katkısı olan bir bürokrat. Kuşadası’na Kaymakam olarak atandıktan sonra yaptığı çalışmalarla turizm alanında halk arasında farkındalık yaratmış. “Şövalye” ünvanı da bulunan Türk, Kuştur ve Fransız Tatil Köyü’nün kuruluşuna öncülük etmiş. Burhaniye Kaymakamlığı’nın yanı sıra Muğla Valiliği de yapan Özer Türk, 1986 yılında vefat etmiş.