MARBLE İzmir 2016 güvenlik endişelerinin gölgesinde açıldı, sonuç olumlu oldu
Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı MARBLE İzmir, bu yıl terör olaylarının yarattığı endişeli ortamda, Paskalya tatili arifesinde kapılarını 22. kez açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi katılımı İzmir Fuarcılık A.Ş. (İZFAŞ) tarafından düzenlenen fuar sona ererken, katılımcılar tarafından “olumlu geçen bir fuar” olarak değerlendirildi.

Sektörün dünyadaki diğer doğaltaş fuarları içinde hem metrekare hem de iş yapma kapasitesiyle ilk üç arasına yerleştirdiği MARBLE Fuarı, 23 – 26 Mart 2016 tarihleri arasında, Fuar İzmir alanında gerçekleştirildi. MARBLE Fuarı’nda, işlenmiş, yarı işlenmiş ve blok yaklaşık 15 bin ton doğal taş ve makine sanayisindeki yeni ürünler sergilendi. 139 bin metrekarelik alanda düzenlenen MARBLE Fuarı’nda, dünyanın dört bir yanından 1700’ü aşkın katılımcı yer aldı. Fuara 32 ülkeden katılımcı, 84 ülkeden ziyaretçi geldi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünyayı İzmir’de buluşturan bu büyük katılım, kentimizin ne denli güvenli bulunduğunun da önemli bir göstergesi” dedi. Başarılı bir fuar düzenlemenin gururunu yaşadıklarını söyleyen Kocaoğlu, “Uluslararası tanıtımlarda hep bunun altını çiziyorduk. Bence bu yılki MARBLE’ın en büyük getirisi bu oldu” diye konuştu.
Ne iyi ne kötü bir fuar
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, katılımcı ve ziyaretçi bakımından büyük endişeyle açtıkları fuarın beklentilerin aksine, “sektör için yüzde 50 mutlu bir fuar” olduğunu söyledi. Sektörün kısa bir süre önce Çin’in Xiamen kentinde düzenlenen doğaltaş fuarına katıldığını anlatan Kaya, şu görüşleri dile getirdi:

“Çin’deki fuarda umutlarımız artmıştı İzmir fuarıyla ilgili. Özellikle oradaki alıcıların buraya geleceğine dair verdiği sözler bizi mutlu etmişti. Bunun keyfiyle döndük. Ancak yaşanan patlamalar, terör olayları bizi çok tedirgin etti. Alım heyetlerinde iptallerin olduğunu öğrendik ama katılımcı olarak bir iptal yaşamadık. Xiamen Fuarı’na giden 117 firmayla tek tek görüştüm. Fuardan dönerken sektör olarak ‘yüzde 50 mutlu dönüyoruz’ diye bir slogan belirledik kendi aramızda. Şimdi bu sloganı MARBLE için de kullanabiliriz. Ne iyi ne kötü, katılımcıyı yüzde 50 mutlu eden bir fuar oldu.”
MARBLE İzmir Fuarı’na Orta Doğu ve Hindistan’dan ciddi ilgi olduğunu belirten Mevlüt Kaya, Amerikalı ve Avrupalı alıcıları ise bu yıl fuarda göremediklerini söyledi. Irak’tan vize sorunu nedeniyle gelemeyen yüzlerce alıcı olduğunu öğrendiklerini belirten Kaya şu bilgileri paylaştı:

“Irak en önemli pazarlarımızdan biriydi. Bugün pazar yüzde 34 düştü. Bu ciddi bir rakam ve düşüş sektöre ciddi bir darbe vurdu. Suriye ile zaten iki üç yıldır çalışamıyoruz. Şu anda en büyük sıkıntılarımızdan biri de İran pazarı. Çünkü İran ile aynı taşlara sahibiz, rakip durumdayız. Çin pazarında da daralma yaşıyoruz. Yüzde 11 büyüyen bir Çin’in yüzde 5-6’lara gelmesi ciddi bir düşüş, yüzde 50’lere varan bir düşüş neredeyse. En önemli pazardan birisi olması nedeniyle bizim sektörümüzü ciddi anlamda etkiliyor.”
Renk avantajı servetimiz

İhracat verilerine bakıldığında son üç aylık verilerde Ege Bölgesi’nde doğaltaşta yüzde 4’lük bir çıkış olduğunu söyleyen Mevlüt Kaya, “Bu sürer mi bilemem, ama sanki 2016, 2015’ten kötü olmayacak” diye konuştu. Tüm dünya pazarında yaşanan daralmaya karşın Türkiye’nin dünya üzerinde sahip olduğu yüzde 38’e varan doğaltaş rezervinde en büyük avantajının renk çeşitliliği olduğuna da değinen Kaya, dünyada hangi taş modaysa onu rahatça izleyebildiklerini, proje üretebildiklerini söyledi.
Paskalya’ya denk geldi

Fuarın zamanlama olarak son yıllarda paskalya ile aynı zamana denk gelmesinin de bir sıkıntı olduğunu dile getiren Mevlüt Kaya, “Terör katılım oranını düşürdü elbette ama bir parametre de paskalya olabilir. Bu konuda bize gelen görüşler var” dedi. Kaya, “Paskalya arifesi olduğu için gelemeyen alıcılar olduğunu da duyduk. Bu konuyu İZFAŞ yöneticilerine aktaracağız, birkaç senedir paskalya ile aynı döneme denk geliyor fuar. Belki bu konuda tarihle ilgili bir çalışma yapabiliriz” diye ekledi.

“MARBLE Fuarı gerek katılımcı sayısı gerek fuar alınıyla dünyada düzenlenen mermer fuarları içinde ilk iki fuardan biri” diyen Mevlüt Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz ekmeğini taştan çıkartan insanlarız. Madencilik ‘bir dokun bin ah işit’ dediğimiz bir noktaya geldi. Son dönemde uzun vadeli projeleri yitirmeye başladık. Bunun yanı sıra orman izinlerinde yüzde 500’lere varan zamlar yapıldı. Bir de yerli taş kullanımı konusu var ki bizi çok sıkıntıya sokuyor. Yönetmelik olmasına karşın projelerde kullanılması gereken yüzde 15 oranındaki yerli taş kullanımıyor. Oysa yurt dışında belediyeler projede yerli taş yoksa projeyi onaylamıyor.”
Ne dediler?
Ahmet Serter (Başaranlar Mermer ve Traverten): Fuarın bu yıl yaşanan olaylar nedeniyle daha zayıf geçeceğini umuyordum, geçen seneye göre daha iyi gördüm. Bu yıl beyaz, bej taşlar yine moda oldu. Bu durum Irak pazarında sıkıntı yaşayan Muğla gibi bölgeler için bir avantaj oluşturdu. Avrupa ve Amerika’ya yeniden beyaz mermer göndermeye başladılar. Bu Fuar, dünyadaki ilk üç fuardan biri. Ancak kademeli bir fuar olması kimi zaman sorun yaratıyor.Yine de sektör için önemli bir yatırım oldu. Geçen seneki internet ve telefon konusundaki sıkıntıların, yollardaki sorunların bu yıl giderildiğini gördük. Bu güzel bir gelişme. Yaşanan olaylar ziyaretçi sayısını düşürdü bu yıl. Ancak can güvenliği yok diye gelmeseler de alışveriş sürer. Bu sene vasat geçse de önümüzdeki sene daha iyi olacaktır.
Seda Kabataş (Naturelmar Mermer): Fuarda bu yıl terör yüzünden ziyaretçi az olur diye düşünmüştük. Ama ilginçtir ki gelen ziyaretçiler hep alıcı oldu. Daha nitelikli ziyaretçi olduğunu gördük. Biz ağırlıkla Orta Doğu’ya aktif pazarlama yapıyoruz. Suudi Arabistan, Kuveyt, Dubai, Katar pazar alanlarımız. Irak’ta da projemiz var, Dubai’de ofisimiz var. Limestone için iyi pazar buralar. Bu fuarda çok güzel projeler geldi, Çin’den kesilmiş taş istediler. Çin ağırlıkla blok alır, plaka vermeye çalışıyoruz. Bizim için çok iyi bir yıl, çok iyi bir fuar oldu. İzmir iyi bir pazar, ziyaretçi sayısında azalma var, ama gerçek alıcı bu fuara geldi. Dünyanın ilk iki fuarı arasına girer burası. Tek dezavantajımız diğer fuar Kültürpark’ta, kentin merkezindeydi. Burada kent yaşamından biraz uzağız.
Ufuk Semerci Albaz (Laodikya Marble): 10 yıllık firmayız. Yüksek teknolojiyle üretim yapıyoruz. İtalyanlar bu sektörde iyi. Waterjet, CNC gibi cihazlarımız var. Traverten, bej mermer, limestona çalışıyoruz. Müşteri ne isterse onu yapıyoruz. Blok satmak işin kolayı, biz blok yerine işlenmiş ürün satarak katma değer yaratıyoruz. Blok mermerin metreküpü 200 – 300 Dolar arasında değişirken, bizde taşın metrekaresi 200 Dolar. Katar, Dubai, Avrupa ülkeleri, Kanada, Amerika’da müşteri kitlemiz. Fuar için Avrupa’dan, İngiltere, İtalya, Almanya’dan iptaller oldu. Hedef kitlemiz mimarlar ve projeciler; burada onlara ulaşabiliyoruz.
Ankit Chandak (Bharat Stones – Hindistan): MARBLE Fuarı’na ilk defa katıldık. MARBLE, mermer ve granite ilgi duyanlar için en ünlü ve büyük fuarlardan biri. Türkiye bu konuda çok iyi. Ağırlıkla granit satıyoruz. Türkiye’ye yılda 400 konteynır blok satıyoruz. Türkiye Hindistan için çok önemli bir pazar. Gelirken herhangi bir endişe duymadım terörle ilgili olarak. Bu fuarda Ruslar’la buluşabileceğimi düşünmüştüm, ama hiç Rus ziyaretçi görmedim. Fuar İzmir, fiyat açısından Hindistan fuarından biraz daha pahalı, ama yine de tekrar katılmayı düşünüyorum.