Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen ve meclis komisyonlarında görüşülen “sağlıkla ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun teklifinin” 25, 26, 27 ve 28. maddeleri, tütün tüketimini yeniden azaltacak ciddi önlemleri öngörüyor. Kanun teklifinde, sigaraların “marka alameti taşımayan tek tip düz paketlerde sunulması, paketin yüzde 85’ini kapsayan resimli sağlık uyarısı bulunması ve satış noktalarında sigaraların görünür olmaması” gibi öneriler yer alıyor.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, dünyada tütün kontrolü başarı sıralamasında Türkiye’nin 2013’den sonra her yıl gerilediğini belirtiyor. Tütün tüketiminin artmasının halkın daha çok hastalanmasını, ömrünün kısalmasını, tedavi bütçesinin yükselmesini birlikte getirdiğini anlatan Prof. Dr. Dağlı, “Türkiye’nin yeniden tütün kontrolünde başarılı olabilmesi için düz paket uygulamasının başlatılması, resimli uyarıların yenilenmesi, satış noktasında sigara görünürlüğünün ve reklamının engellenmesi önemliydi. Yeni kanun teklifinin 25, 26, 27 ve 28. maddeleri bu konudaki eksikliği gidermektedir” diyor.

– 25. madde ile 4207’nin 3. maddesinde yapılacak değişikliklerle, görsel medyada tütün ürünü görüntüsü yasağının kapsamı -sosyal medya dahil- genişletiliyor. Tütün ürünü satışı yapılamayacak yerler arasına üniversite kampüsleri gibi yerleşkeler ekleniyor. Satış noktalarında ticari görünürlük yasağı getiriliyor. Buna göre, tütün ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tanımlayacağı kapalı dolaplara girecek.
– 26. madde ile 4207’nin 4. maddesinde yapılacak değişikliklerle sigara paket üzerindeki sağlık uyarılarının alanı yüzde 85’e çıkartılıyor ve düz pakete geçiliyor. Marka paketin bir yüzünde, yüzde 5’i aşmayacak şekilde yazılacak. Buna ilişkin düzenlemeleri Tarım ve Orman Bakanlığı bir yönetmelikle yapması öngörülüyor.
– 27. madde ile 4207’nin 5. maddesinde yapılan düzenlemeyle kapalı dolap düzenlemesine aykırı hareket edenlere 5 bin – 20 bin lira idari para cezası getiriliyor. Kapatma cezaları takdir yetkisine bağlı olarak artırılıyor.
– 28. madde ile 4207’ye eklenen bir geçici madde ile tütün ürünlerinin yedi ay içinde yeni sağlık uyarısı ve düz pakete uygun hale getirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın söz konusu yönetmeliği bir ay içinde çıkartması öngörülüyor.
Düz paket konusu yeni değil

Sağlığa Evet Derneği Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız, tütün tüketimini azaltacak, etkinliği bilimsel olarak ispat edilmiş her önlemi yürekten destekleyeceklerini söylüyor. Prof. Dr. Yıldız, “Hastalığı ve ölümü durdurmak, hekimden daha çok kanun yapıcıların elindedir. En kısa zamanda sigara paketlerinin üzerindeki uyarı resimlerinin vurucu örneklerle değiştirilmesini bekliyoruz” görüşünü paylaşıyor.
Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Osman Elbek ise, İstanbul’da yaptıkları bir araştırmadan örnek veriyor. Prof. Dr. Elbek, “Sigara firmaları ürünlerini satış noktalarında görünür şekilde sergiliyor ve reklam yapıyorlar. İstanbul’da yaptığımız çalışma, satış noktalarının yüzde 99’unda kanunun ihlal edildiğini göstermektedir. Kanun yapmak kadar denetleyerek uygulamasını izlemek de önemlidir. Biz sivil toplum olarak uygulamaların geliştirilmesini de bekliyoruz” diyor.
İlk uygulama Avustralya’da

Kanunlaştırmış, uygulamayı bekleyen ülkeler Kanada, Gürcistan, Romanya, Slovenya Tayland. Mecliste kanun görüşmeleri süren ülkeler ise Brezilya, Şili, Ekvator, Panama, Uruguay. Hükümet görüşmeleri süren Finlandiya, Guernsey ve Jersey, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka, İsveç, Tayvan. Türkiye’ninde aralarında bulunduğu politik taahhütte bulunan ülkeler Belçika, Bostwana, Kenya, Malezya, Mauritus, Nepal, Gambia, Birleşik Arap Emirlikleri olarak görülüyor.
Sağlık kuruluşunda sigara içmek

Serviste yatan hastaların çoğu sigara kaynaklı rahatsızlıklar nedeniyle orada. Bence ilginç olan bir grup hasta ise hayatında hiç sigara içmemiş olmasına karşın, eşinin içtiği sigara yüzünden, pasif içici kontenjanından hasta olmuş. Zaman zaman sohbet etme olanağı bulduğumuz sağlık personelinin dile getirdiğine göre kanser, KOAH, zatürre ilk sıralarda yer alan hastalıklar serviste. Bu hastalıkların temel nedenlerinden biri doğal olarak sigara.


Ne zaman derin bir nefes almak için kapıya çıksam, uyarı yazısının aksine ben en az 10 metre uzağa gitmek durumunda kaldım sigara içenlerden kaçmak için. Tabelanın önünde sigarasını gayet rahat biçimde yakan birisini uyarmaya kalkarsanız, umursamazlık ya da tepkiyle karşılaşmanız işten bile değil. Sigara içenlerin bahaneleriyle, agresifliğiyle ve çirkin sözleriyle baş etmek neredeyse olanaksız.
Sigara nedeniyle sağlık sorunları yaşayan ve yakınlarını da aynı şekilde perişan eden hastaların ilk fırsatta sigara içmek için can attıklarını söylemesini anlamıyorum. Doktor ve hemşirelerin, hastaya iğnesini yapıp o son derece acı kan gazı ölçümünü yaptıktan sonra balkona çıkıp sigara içmelerini kabullenemiyorum.
Bu hafta “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”yle gündeme gelen karar nedeniyle esnaf birliklerinin yöneticileri, tütün üreticileri, tütün ihracatçıları ardı ardına açıklamalar yapıyor. Tek tip sigara satışının zaten krizde olan esnafı daha da daraltacağını, kaçakçılığı artıracağını dile getiriyor.
İyi de sağlık sorunlarının yol açtığı krizle mücadele etmek daha mı kolay olacak insanlar için? Lütfen konuya bir de buradan bakmaya çalışsak diyorum… O nedenle kimse kusura bakmasın ama sigarayla ilgili her türlü yasağa ben “evet” diyorum. Hatta bu maddelere hastane bahçelerinde sigara içiminin de eklenmesini talep ediyorum.
***
(*) Sağlığa Evet Derneği: http://saglikenstitusu.org.tr
Category: Köşe yazıları