Türkiye’de Mavi Bayrak taşıyan halk plajları 2020 yılından başlayarak tüm engellilerin kullanımına uygun olarak düzenlenecek. Uluslararası kriterlere göre, bir beldede en az bir Mavi Bayraklı plajda bulunması zorunlu olan tuvalet ve “plaj ana girişinden tuvaletlere, tuvaletlerden plaja ve engelli araç girişine uygun yol bulunması” kriterinin, 2020 yaz sezonundan başlayarak Mavi Bayraklı tüm halk plajlarında uygulanması hedefleniyor.
Tam ve eksiksiz uygulanacak
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’ndan (TURÇEV) alınan bilgiye göre önümüzdeki yıldan itibaren tüm halk plajlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi hedefleniyor. 2019 yılı yaz sezonuna yetişmeyen ancak engelliler için büyük önem taşıyan karar gereği Mavi Bayrak taşıyan halk plajlarında engelli olanakları tam ve eksiksiz olarak uygulanacak. Plajlarda engelli tuvaleti, şezlong, soyunma kabini, engelli otoparkı ve rampaların bulunması zorunlu olacak. Eğer tesis bu olanakları sağlamazsa Mavi Bayrağı geri alınacak.
Engellilerin tatil hakkı için önemli bir karar
Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş kararın engellilerin tatil hakkı açısından son derece önemli ve doğru bir karar olduğunu söyledi. TURÇEV’in engellilerin denize ve plajlara erişimi konusundaki çabalarının önemli olduğuna dikkat çeken Aydoğmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir engelli birey plaja kadar kendi olanaklarıyla gidebiliyorsa denize de kendi başına girebilmeli. Bu açıdan Mavi Bayraklı plajlar büyük önem taşıyor. Çünkü engelli bireyler biliyor ki, engelli kriterine uygun Mavi Bayraklı bir plaja gittiğinde rahat edebilecek. Bu uygulamanın 2019 yılında hayata geçirileceğini duymuştuk demek bu yıl ki jüriye yetişmedi. 2020 yılından itibaren uygulamaya geçirilecek olması gerçekten sevindirici. Aynı kriterlerin Yeşil Yıldızlı otellere de getirilmesini istiyoruz. Öte yandan Mavi Bayraklı tesislere baktığınızda bunların çoğunun beş yıldızlı otel ya da tatil köyleri olduğunu görüyoruz. Ancak fiyatlar buralarda yüksek olabiliyor. O nedenle Mavi Bayrak taşıyan halk plajlarının daha da yaygınlaşması büyük önem taşıyor. Antalya bu konuda gerçekten lider konumda. İzmir’deki yerel yönetimlerin istenirse Mavi Bayraklı Halk plajı konusunda daha etkin olabileceğini düşünüyorum. Standartlar konusunda derneğimiz her türlü desteği vermeye hazır.”
Seferihisar Mavi Bayraklı halk plajında lider
Türkiye’de “Uluslararası çerçevede gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen” bir çevre ödülü olan “Mavi Bayrak Ödülü”nü veren kurum olan TURÇEV, geçtiğimiz hafta bu ödülü alan plaj, marina ve yatları açıklamıştı.
İzmir, Antalya ve Muğla’nın ardından en fazla Mavi Bayrak Ödülü bulunan il sıralamasında üçüncü sırada bulunuyor. İzmir’de Mavi Bayrak Ödülü bulunan plaj sayısı bu yıl 49 olarak açıklanırken bu bayrağı taşıyan “halk plajı” sayısı 20’yi buluyor. Halk plajı olan ilçeler arasında Menderes’te üç, Seferihisar’da 8, Karaburun’da üç, Urla’da bir, Foça’da iki (Eski ve Yeni Foça’da), Aliağa’da bir, Dikili’de iki Mavi Bayraklı halk plajı bulunuyor. Kalan 29 Mavi Bayrak, beş yıldızlı otel ve tatil köylerinde yer alıyor. Karaburun, Urla ve Foça’daki halk plajlarında engelliler için denizin içine kadar rampa da bulunurken, diğer plajlarda engelli tuvaleti, şezlong, şemsiye ve engelli otoparkı yer alıyor.
Ödül bir yıl geçerli
Mavi Bayrak uluslararası alanda ilk kez Fransa’da 1985 yılında uygulanmaya başladı. Avrupa Birliği’nde 1987 yılında, Türkiye’de 1993 yılında ve Avrupa kıtası dışındaki ülkelerde 2000 yılında yaşama geçti.
Bugün 30’u Avrupa’da olmak üzere dünyada 49 ülkede Mavi Bayrak Programı uygulanıyor.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TURÇEV) 1993 yılından bu yana Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) ülkemizdeki programlarını yürütmekten sorumlu tek kuruluş olarak çalışıyor. Uluslararası Mavi Bayrak Ödülü, ödüllendirme yoluyla kıyıların korunmasının ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkılı oluyor. Ödül sadece bir yıl geçerli oluyor ve her yıl çalışmalar yenilenerek kıyı işletmeleri ve yerel yönetimlerin sürdürülebilirlik için aktif olması sağlanıyor. Mavi Bayrak Programı kapsamında önceden belirlenen plajlardan 15 günde bir yüzme suyu örneği alınıyor, analiz ve değerlendirme Avrupa Birliği kriterlerine göre yapılıyor.
Türkiye, Mavi Bayrak ödülleri açısından dünyada İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü sırada geliyor. İspanya’da tüm Mavi Bayraklı plajların halk plajı olduğu biliniyor.