Eylül ayıyla birlikte kitap dünyası hareketlenmeye başladı. Ünlü yazarların yeni çıkan kitapları raflarda yerini alırken, düzenlenen imza günleriyle yazarlar okurlarıyla buluşuyor kitaplarını imzalıyor. Enflasyondaki artış kitap fiyatlarına yansısa da, kitap dostları kitap okumaktan, kitap almaktan, e-kitap sitelerini izlemekten, kütüphanelerin kitap kokulu sıralarını doldurmaktan vazgeçmiyor. Konfüçyüs’ün dediği gibi “Düşünmeden öğrenmek faydasız, öğrenmeden düşünmek tehlikelidir”. Kitap dolu, düşünerek, öğrenerek geçecek, bilgilerimizi paylaşarak çoğaldığımız günler dileğiyle…
***
Bergama Görsel Tarihi geçmişe ışık tutuyor
Bergama kökenli veya Bergama’da bulunan her türlü kültür mirasına sahip çıkmak, kültür ve sanatın araştırılmasına, kitlelere yayılmasına yönelik her türlü girişimde bulunmak amacıyla kurulan Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) Eylül ayı başında kuruluşunun 30. yılını kutladı. Kitap Dostu sayfamızda tanıtmak istediğim, Vakfın yayınları arasında çıkan Bergama Görsel Tarihi kitabı, Bergamalılar için gelecek kuşaklara aktarılacak kültürel bir miras niteliği de taşıyor.
Bergama’ya ilişkin fotoğraf, belge, gazete koleksiyonu gibi çok sayıda materyali arşivinde barındıran BERKSAV’ın kuruluşu aslında çok daha eskiye dayanıyor. Atatürk’ün 1934 tarihinde ziyaret ettiği Bergama’da önerdiği Kermes fikri üzerine, 1937 yılında Osman Bayatlı’ın öncülüğünde oluşan komisyon kermesi düzenlemeye başlıyor.Daha sonraki yıllarda topluluk Bergamayı Sevenler Cemiyeti olarak dernekleşiyor. 1946 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan ilk yerel dernek oluyor.
Dernek, 1968 yılına kadar Bergama Kermesi’ni düzenlemeyi sürdürüyor. 1989 yılına gelindiğinde dernek Bergama Atatürk Bulvarı üzerindeki gayrimenkulünü vakfederek Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın (BERKSAV) kurulmasına öncülük ediyor. Vakıf, Bergama Ticaret Odası ve 17 kurucu üye ile Bergama’nın kurtuluş yıldönümü olan 14 Eylül 1989 yılında çalışmalarına başlıyor. Dernek ise Atatürk’ün talimatıyla kurulduğu için hala etkinliklerini sürdürürken Vakıfla ortak çalışmalar da yapıyor.
Bergama’nın belletenleri
Vakfın, dernek kurulduğundan bu yana hazırlanan “Belleten” adını verdiği yayınlarsa hala yayımlanmaya devam ediyor. Ağustos ayında Bergama’da düzenlenen Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’nda görüştüğümüz Vakfın eski başkanlarından, meslek büyüğümüz rahmetli Şakir Süter’in de ağabeyi olan Ali İhsan Süter’in bize ilettiği “Bergama Görsel Tarihi” çalışması da Belleten kapsamında basılmış bir kitap.
Bergama’nın tarihini fotoğraflardan okumak isteyenler için son derece keyifli, detaylı bir içeriği bulunan kitap, kaliteli bir baskıya sahip. 1880’lerden 1970’lere Bergama’yı fotoğraflarla anlatan kitapta bir hazinenin üzerinde sessiz sedasız oturan ancak o yıllarda bile oldukça modern bir Bergama’yla karşılaşıyorsunuz.
Projesini Ali İhsan Süter’in üstlendiği kitabın editörlüğünü BERKSAV’ın Müdürü Berna Avdan ile Sezgin Sarıcaoğlu yapmış. Kitapta yer alan Bergama kazılarının en eski fotoğrafları, Bergama kazılarını yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Felix Pirson’ın katkılarıyla derlenmiş. İzmir’in UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki ilk kenti olan Bergama’nın tarihini fotoğraflarla anlatan kitap “tarihi alanlar ve yapılar”, “insan ve yaşam”, “şehir manzaraları”, “Bergama kaymakamları” ve “fotoğraf listesi” bölümlerini içeriyor.
Bergama’yı tarihe kaydeden en eski fotoğrafçılarının da katkılı olduğu kitapta Akropol, Asklepion, Viran Kapı, Kızıl Avlu, Maltepe Tümülüsü, Yığmatepe tümülüsü, amfitiyatro, camiler, Selçuk Minaresi, köprüler, Atatürk ve devlet büyüKlerinin ziyaretleri, efeler, kermes ve törenler, bayramlar, ilçedeki okullar, meslekler,kentin ileri gelenleri, azınlıklar, sosyal yaşam ve belediye başkanları ile kaymakamların fotoğrafları yer alıyor. Kitapta henüz kazı çalışmalarının başlamadığı 1880’li yıllar, tapınakta 1925-1930 yılları arasında yapılan çalışmalar, kazı ekibi, ziyaretçilerin fotoğrafları, Akropol’deki çalışmalar, 1963 yılında çekilmiş hava fotoğraflarını görünce bugün gelinen noktaya siz de eminim şaşıracaksınız.
BERKSAV’ın belletenleri internette paylaşımda
BERKSAV’ın bugüne kadar yayımladığı neredeyse tüm belleten yayınları vakfın sitesinde e- kitap olarak paylaşılıyor. Bergama’ya ilişkin çok sayıda bilgiye bu e-kitaplardan da ulaşma olanağınız var. Özellikle Bergama için son derece önemli bir kişi olan Bergama Müzesi’nin ilk müdürü, öğretmen, araştırmacı, yazar ve toplum önderi Osman Bayatlı’ya ait kitaplar da sitede paylaşıma açık.
Antik Çag?ın en ünlü sag?lıkçılarından Bergamalı Galenos’un yaşamını anlatan “Bergamalı Lokman Hekim Galenos”, “Bergama Söylenceleri”, “Bergama’da Köyler”, “Şifalı Otlar ve Lokman Hekim” kitapları serbest erişimde bulunan diğer kitaplar arasında bulunuyor.
***
Efdal Sevinçli “İzmir Basın Tarihi”ni imzaladı
Tiyatro ve edebiyat üzerine yaptığı araştırmaları, yazıları, Osmanlıca’ya hakimiyeti, çevirileri ve eserlerini ilmek ilmek dokuşuyla tanınan akademisyen Efdal Sevinçli, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı’ndan yayımlanan “İzmir Basın Tarihi – Gazeteler Dergiler” adlı kitabını okurları için imzaladı. Yakın Kitabevi’nde 21 Eylül Cumartesi günü düzenlenen imza günü öncesi, benim de katkılı olduğum bir söyleşi düzenlendi. Söyleşinin ardından Sevinçli, okurlarına kitabını imzaladı. “İzmir Basın Tarihi- Gazeteler, Dergiler” kitabı, İzmir’de basın dünyasının 200 yıllık bir dönemine ışık tutuyor. Kitapta dönemin tanıklığını yapan Aydın, Devir, İntibah, Ahenk, Hizmet gibi Türkçe gazetelerin yanı sıra kentte yaşayan Fransızlar, İzmirli Rumlar, Museviler, Ermeniler ve Bulgarlar’ın kendi dillerinde yayımlanan gazeteleri tanıtılıyor. Kitap, iletişim fakülteleri ve gazeteciler için bir başucu kitabı niteliğinde.
***
Atilla Sertel “Ah Şu Gazeteciler”i imzaladı
İzmir’de uzun yıllar gazetecilik yapan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) başkanlığı yapan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili, gazeteci – yazar Atilla Sertel yeni çıkan kitabı “Ah Şu Gazeteciler”i onursal başkanı olduğu İGC’nin Karataş’taki lokalinde meslektaşları için imzaladı. Kitap, Sertel’in 9 Eylül Gazetesi’nde haftalık yazdığı “Ehl-i Keyif” köşesinde yayımlanan yazılarından derlendi. Sertel, Halk Kitabevi tarafından yayımlanan “Ah Şu Gazeteciler” kitabında yaşadıkları çağın tanığı gazeteci meslektaşlarının özel yaşamlarından, başlarından geçen olaylardan söz ediyor. Kitapta kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin yanı sıra İzmir basınında yer alan çok sayıda gazetecinin bilinmeyen anıları da yer alıyor.
***
Yeni çıkan kitaplar
Ahmet Ümit
Aşkımız Eski Bir Roman
Yapı Kredi Yayınları
Edebiyat/Öykü
“Bir Başkomser Nevzat Kitabı” olan “Aşkımız Eski Bir Roman”da ünlü kahraman, heyecan verici serüvenleriyle İstanbul sokaklarına geri dönüyor. Ahmet Ümit romanlarının ünlü kanun adamı, suç bilgesi Başkomiser Nevzat, bu romanda da başrolde. Kimsenin önemsemediği bir overlokçu kızın katilinin peşinde. Basitmiş gibi görünen bir olay derin sırları barındırıyor. En zevkli anlar kanlı gerçeklere dönüşüyor. Katil ve maktul apaçık ortadaymış gibi görünse de hakikat çok derinlerde gizli…
***
Oscar Brenifier
Filozof Çocuk
Şiddet Nedir? Başkalarına Vurmaya Hakkım Var mı?
Tudem Yayınları
Çocuklara felsefeyi sevdiren “Filozof Çocuk” serisi, 19. ve 20. kitaplarıyla yine hayatı değişik açılardan sorgulamaya çağırıyor. Dünyaca ünlü Fransız filozof ve yazar Oscar Brenifier’nin imzasını taşıyan yeni kitaplar, bu kez akran zorbalığı ve kontrolsüz şiddetin çocuklar üzerindeki yansımalarına dikkat çekiyor.
***
İzmir Kitapları
Ercan Doğu
Yüreğimdeki Çizikler
Duvar Yayınları
Bir gün karşılaşırsak eğer,
Yarım yalamalak gülme bana
Kahkaha da atma ulu orta,
Sıcak bir bakışın yeter bana
Uzatsan ellerini bana,
Koysam yüreğimi avuçlarına
Tutmasan da olur ellerimi,
Verdiklerimi alsan yeter bana…
“Yüreğimdeki Çizikler”, Ercan Doğu’nun daha önce yayımladığı ve baskıları tükenmiş olan “Karam”, “Düğüm Attım Sabahlara”, “Sensiz Zamanlarda” kitapları ile yayına yeni hazırlanan son kitabının birleşmesinden oluşuyor. Doğu’nun şiirleri, kısa öykülerinin yer aldığı kitap Duvar Yayınları’ndan çıktı.
***
Ben Ne Okudum?
“Ben Rigoberta Menchu”
Guatemala’da Yaşam
Elizabeth Burgos-Debray
Belge Yayınları
Gülsen Özilkiz tarafından Türkçe’ye çevrilen kitabın kahramanı Rigoberta Menchu, 1992 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan, Maya gelenekleriyle yetişmiş Güney Amerika yerlilerinden bir kadın. Çok küçük yaşlarda ailesiyle birlikte şeker kamışı toplayıp kahve yetiştirerek yaşayan Menchu’nun gerçek yaşam öyküsü yer alıyor kitapta. Rigoberta Menchu’nun ve ailesinin yaşamı; televizyonun siyah beyaz yayın yaptığı dönemde, bağımlılık yaratan dizinin kahramanı Köle Isaura’nın yaşamı gibi zorlu ve acılarla dolu. Bu çağda böylesi bir yaşamın var olduğuna inanası gelmiyor insanın.
Menchu’nun cahillik, yoksulluk içinde, geleneklerine bağlı olarak yaşayan halkı, toprak sahiplerinin, ülkedeki askeri diktanın baskısı altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Mücadelesiyle küçük bir köyden barış savunuculuğuna giden yolda eylemleriyle, söylemleri ve çalışmalarıyla dikkatleri çeken Rigoberta Menchu 1992 yılında Nobel Barış Ödülü’nü almış. Kitabında anlattığı gerçeklerle, yaşadıkları ve tanık olduklarıyla Maya halkının mücadelesini ve acılarını dünyaya anlatmaya çalışmış.
***
Çok satanlar listesi
Şehvetiye Tarikatı – İsmail Saymaz- İletişim Yayınları
Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı- Kronik Yayınları
Köpekli Çocuklar Gecesi – Oya Baydar – Can Yayınları
Aşkımız Eski Bir Roman- Ahmet Ümit – Yapı Kredi Yayınları
Kendine Hoş Geldin – Miraç Çağrı Aktaş – Olimpos
Her Şey Değişir – Anette Inselberg – Destek
İfşa-Toygun Atilla-Kırmızı Kedi Yayın
Camdaki Kız – Gülseren Budayıcıoğlu – Doğan Kitap
Küçük Prens – Antoıne De Saınt Exupery – Can Yayınları
Livaneli’nin Penceresinden – Zafer Köse- Doğan Kitap
Liste Kitapsan, Pan ve Yakın Kitapevleri’nden derlenmiştir.
Kitap dünyası hareketlenmeye başladı
Category: Kitap dostu yazıları